Poljaci uhapsili Bjelorusa zbog špijunaže

Tenzije između Varšave i Minska su eskalirale nakon što je Poljska najavila da će povećati broj vojnika duž granice sa Bjelorusijom

04.08.2023. 21:10
  • Podijeli:
spijun-pixabay.jpg

Poljska je uhapsila Bjelorusa osumnjičenog da je umiješan u rusku špijunsku mrežu, izjavio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

„Agencija za unutrašnju bezbjednost privela je još jednog, šesnaestog po redu, osumnjičenog za umiješanost u rusku špijunsku mrežu“, napisao je Kaminski na Tviteru.

Prema njegovim riječima, osumnjičenom se na teret stavlja učešće u „izviđanju vojnih objekata i luka“, kao i sprovođenje „propagandnih aktivnosti za Rusiju“, prenosi CNN.

Tenzije su eskalirale između Varšave i Minska nakon što je Poljska najavila da će povećati broj vojnika duž granice sa Bjelorusijom.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u subotu da je više od 100 Vagnerovih plaćenika krenulo ka koridoru Suvalki, nazvavši to korakom ka "daljem hibridnom napadu na poljsku teritoriju".

Koridor Suvalki je linija dužine skoro 100 kilometara, koja je strateški značajna za NATO, EU, Rusiju i Bjelorusiju.

Poljska je takođe u utorak navela da su dva bjeloruska helikoptera ušla u njen vazdušni prostor, što je Bjelorusija negirala.

Poljska je u srijedu izrazila „čvrst protest“ protiv Belorusije, a bjeloruski ambasador pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova zbog tog incidenta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()