Policija od Googlea zatražila podatke o korisnicima koji su gledali određene videozapise na YouTubeu

Vlada je one koji su odlučili gledati videa bez prijave na račun 'lovila' pomoću njihove IP adrese

28.03.2024. 11:37
  • Podijeli:
YouTube, jutjub, You Tube - shutterstock-65f2171c8be4b.webp Foto: Shutterstock

Savezne vlasti u SAD-u od Googlea su, prema nezapečaćenim sudskim dokumentima kojih se domogao Forbes, navodno zatražile imena, adrese, telefonske brojeve i aktivnosti korisnika računa koji su gledali određene videozapise na YouTubeu između 1. i 8. januara 2023. godine.

Vlada je one koji su odlučili gledati videa bez prijave na račun 'lovila' pomoću njihove IP adrese. Istražitelji su, prenosi Engadget, navodno Googleu naredili da preda informacije u sklopu istrage protiv nekoga tko na internetu koristi ime "elonmuskwhm".

Vlasti sumnjaju da elonmuskwhm prodaje bitcoin za gotovinu i na taj način krši zakone o pranju novca te da također vodi nelicencirani posao prijenosa novca. Tajni agenti navodno su u svojim razgovorima početkom siječnja osumnjičenicima poslali poveznice na videozapise na YouTubeu s uputama za mapiranje pomoću dronova i softvera za proširenu stvarnost. Ti videozapisi, međutim, nisu bili privatni i pregledani su više od 30.000 puta, što znači da je vlada potencijalno od Googlea tražila i privatne podatke korisnika.

Na temelju dokumenata, o kojima je pisao Forbes, sud je odobrio nalog, ali je zatražio od Googlea da ga drži u tajnosti. Također nije poznato je li te podatke Google na koncu i predao. U drugom su slučaju vlasti od tvrtke zatražile popis računa koji su 'gledali i/ili bili u interakciji' s osam prijenosa uživo na YouTubeu. Policajci su te podatke odlučili zatražiti nakon što su otkrili da ih netko gleda na streamu dok su pretraživali područje zbog dojave o eksplozivu u kanti za smeće. Jedan od tih videoprijenosa uživo objavio je račun Boston and Maine Live s preko 130.000 pretplatnika.

Googleov glasnogovornik rekao je za Forbes da tvrtka slijedi 'rigorozan proces' kako bi zaštitila privatnost svojih korisnika. Kritičari i zagovornici privatnosti su unatoč obećanjima Googlea zabrinuti da vladine agencije prekoračuju i koriste svoju moć za dobivanje osjetljivih informacija o ljudima koji su slučajno gledali određene videozapise te koji ni na koji način ne rade ništa protuzakonito.

"Ono što gledamo online može otkriti vrlo osjetljive informacije o nama - našu politiku, naše strasti, naša vjerska uvjerenja i još mnogo toga", rekao je za Forbes John Davisson, viši savjetnik u Electronic Privacy Information Centru. "Bilo bi logično pretpostaviti da policija neće imati pristup tim informacijama bez objektivnog razloga. Ovaj nalog tu pretpostavku preokreće naglavačke." 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()