Pokrajina Tirol u problemima, nema snijega, Ski sezona pod znakom pitanja!

Jedno austrijsko skijalište koristi snijeg skladišten od prošle zime, da bi skijaši mogli da koriste staze tokom nepredvidive klime

29.11.2023. 08:08
  • Podijeli:

U pokrajini Tirol, klimatske promjene otežavaju planiranje zimske Ski sezone.

Jedno austrijsko skijalište koristi snijeg skladišten od prošle zime, da bi skijaši mogli da koriste staze tokom nepredvidive klime.

U borbi protiv ovih vremenskih promjena, snijeg se tokom ljeta skladišti ispod piljevine, koji se zatim može koristiti za stazu za skijaško trčanje na Leutasch.

„Znači, pripremili smo ovu gomilu koju možete vidjeti u pozadini i koja je od prošle zime, u jeku zime, kada je jako, jako hladno. Tada proizvodimo snijeg i stavljamo ga na staze za skijaško trčanje. Ova gomila snijega potom se u proljece pokriva ivericom. Stavimo oko pola metra iverice na vrh i to je dovoljno da snijeg ostane na mjestu tokom cijelog ljeta. On tone u zbije se. Oko 10 do 15 odsto snijega se otopi, ali se ostatak sacuva. Potom se ova hrpa do pocetka novembra,prekriva sjeckanim drvetom. I onda kad su temperature adekvatne postavljamo staze za skijaško trčanje",  kaže Elias Walser izvršni direktor Seefeldovog turističkog udruženja

Leutasch koristi ovu tehniku od 2015. godine, s više od 10.000 kubnih metara snijega koji se čuva tokom ljeta.

To bi moglo napuniti četiri olimpijska bazena.

"Dakle, primjećujemo klimatske promjene. Zime više nisu tako predvidljive. Prirodni snježni pokrivač je sve manji. I zato smo prije mnogo, mnogo godina odlučili da napravimo snijeg za neke od naših staza za skijaško trčanje."

Za pripremu snježne staze za skijaško trčanje na tirolskoj visoravni, koja je duža od 1,6 kilometara, potrebna su četiri dana.

Uprkos blagim temperaturama i zelenim šumama koje su i dalje vidljive, skijaši trkači mogu razgibati mišiće na stazama već od sredine novembra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()