Pojavile se nove informacije o porijeklu korone: WHO traži od Kine da ih objavi

Jesu li rakunski psi s tržnica bili zaraženi?

19.03.2023. 22:20
  • Podijeli:
sangaj-kina-covid-profimedia-1667646788279.webp Foto: Profimedia

Svjetske zdravstvene organizacije pozvali su Kinu da objavi informacije koje se tiču nastanka pandemije covida-19 nakon što su se u međunarodnoj bazi podataka koja se koristi za praćenje patogena pojavile nove informacije.

Nove sekvence virusa SARS-CoV-2, kao i dodatne genomske podatke utemeljene na uzorcima uzetim s tržnice u Wuhanu u Kini 2020. godine, kineski naučnici su ranije ove godine kratko učitali u bazu podataka GISAID, dok su podatke vidjeli naučnici iz drugih zemalja, prema subotnjem saopštenju WHO-ove Znanstvene savjetničke skupine za porijeklo novih patogena (SAGO).

Jesu li rakunski psi s tržnica bili zaraženi?

U sekvencama je navedeno da su rakunski psi bili prisutni na tržnici i da su takođe možda bili zaraženi koronavirusom, što je novi trag u lancu prijenosa koji je naposljetku stigao do ljudi, prema WHO-u.

Pristup informacijama je kasnije ograničen "navodno kako bi se omogućila daljnja učitavanja podataka" Kineskog centra za kontrolu i sprječavanje zaraze (CDC), rečeno je u saopštenju, prenosi Index.

Zvaničnici WHO-a raspravljali su o tome s kineskim kolegama, koji su objasnili da bi se novi podaci trebali pojaviti u nadopunjenoj naučnoj studiji iz 2022. godine, koju će kineski CDC poslati znanstvenom časopisu Nature.

"Ovi podaci ne predstavljaju konačan odgovor"

Naučnici WHO-a kažu da takve informacije, iako nisu zaključne, predstavljaju novi trag u istrazi porijekla covida-19 i da su odmah trebale biti podijeljene.

"Ovi podaci ne predstavljaju konačan odgovor na pitanje kako je počela pandemija, no svaki podatak je važan u tome da nas približi tome odgovoru", rekao je glavni tajnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Ovi podaci su trebali i morali biti podijeljeni prije tri godine."

"Nastavljamo pozivati Kinu da bude transparentna u dijeljenju podataka i da izvrši potrebne istrage i podijeli rezultate", rekao je.

WHO je uposlio SAGO da nastavi istragu porijekla pandemije koja je ubila blizu 7 miliona ljudi širom svijeta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()