Podijelili informacije o špijunskom balonu

Obavijestili desetine zemalja širom svijeta

08.02.2023. 21:46
  • Podijeli:
kineski balon twitter @Defence_XP-63df5fec2e989.webp Foto: Twitter@Defence_XP

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je Amerika razmijenila informacije koje je dobila o kineskom špijunskom balonu sa više desetina zemalja širom svijeta.

On je na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom naveo da je sa njim razgovarao o sistematskom i taktičkom izazovu koji Kina predstavlja po Alijansu.

Blinken je naglasio da SAD dolaze do sve više informacija svakog sata o balonu, kojeg su američke snage oborile tokom vikenda, kako napreduje rad na izvlačenju ostataka i relevatni rezultati biće podijeljeni sa američkim Kongresom, saveznicima i partnerima širom svijeta.

Stoltenberg je ocijenio da let kineskog balona potvrđuje šemu kineskog ponašanja i potrebu za spremnost na neprestan rizik od kineske obavještajne aktivnosti.

Prema njegovim riječima, "Kina u značajnoj mjeri gradi svoje vojne snage, uključujući nuklearno oružje, bez ikakve transparentnosti".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()