Pfizer ulaže milijarde u proizvodnju lijekova u Evropi

Prihodi farmaceutskog diva ove godine premašit će 100 milijardi dolara

02.12.2022. 18:33
  • Podijeli:
pfizer-kapsula-pilula-shutterstock.jpg

Američki farmaceutski div Pfizer najavio je danas da će uložiti više od 2.5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Evropi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje vakcina protiv covida-19.

Fabrika u Puursu igrala je ključnu ulogu u proizvodnji vakcina protiv covida-19 koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom, koristeći tehnologiju glasničke RNK. U Dublinu Pfizer proizvodi materijal za složene biologičke lijekove i za vakcine, a dodatno ulaganje trebalo bi udvostručiti kapacitet tvornice.  

Pfizerov prihod trebao bi ove godine premašiti 100 milijardi dolara i biti više nego dvostruko veći nego prije pandemije zahvaljujući prodaji vakcina i lijekova protiv covida-19. U idućih nekoliko godina prodaja vakcina i lijekova za covid trebala bi oštro pasti, a u 2025. istječe i Pfizerov patent za lijekove za rak i artritis Ibrance i Xeljanz.

Pfizer se nada da će u idućih godinu i pol dana na tržište plasirati čak 19 novih proizvoda, uključujući lijekove za ulcerozni kolitis i migrene, kao i vakcinu za respiratorni sincicijski virus (RSV).

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()