Peskov: Predsjednički izbori u Rusiji nisu demokratija, već skupa birokratija

Portparol Kremlja kasnije izjavio da su njegove izjave krivo protumačene

08.08.2023. 16:50
  • Podijeli:
Dmitrij Peskov_SPUTNJIK_REUTERS-1667146484099.webp Foto: Sputnjik / Reuters

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da su njegove nedavne izjave za The New York Times o predsjedničkim izborima u Rusiji krivo protumačene.

Naime, New York Times je jučer objavio tekst u kojem Peskov navodi da predsjednički izbori u Rusiji nisu demokratski.

"Naši predsjednički izbori zapravo nisu demokratija, radi se o skupoj birokratiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin će sljedeće godine biti ponovo izabran s više od 90% glasova", kazao je Peskov, a prenosi CNN.

Glasnogovornik Kremlja je kasnije obrazložio svoj komentar ruskoj novinskoj agenciji TASS:

"Nivo konsolidacije oko predsjednika je apsolutno bez presedana. Već je sada jasno da će, ako se on ponovo kandiduje za predsjednika, biti izabran velikom većinom. Izbori u tom smislu predstavljaju samo nepotreban trošak."

"Predsjednik insistira da se izbori organiziraju bez greške, da to zahtijeva demokratija", dodao je. Podsjetimo, ruski zastupnici su 2020. odobrili izmjene ustava koje su Putinu omogućile da služi još dva mandata, što znači da bi mogao ostati na vlasti do 2036. Prema prijašnjim stavkama ustava, Putin bi trebao odstupiti s mjesta predsjednika 2024., kada mu istječe drugi uzastopni mandat. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()