Peru: Otkrivena mumija stara više od 3.000 godina

Pored mumije otkriveno je nekoliko predmeta, uključujući ogrlice, kukuruz i sjemenke

25.06.2023. 06:00
  • Podijeli:
AA-20230623-31506178-31506161-PERU_OTKRIVENA_MUMIJA_STARA_VISE_OD_3000_GODINA-6495949631b68.webp Foto: Anadolija

Grupa peruanskih arheologa otkrila je dobro očuvanu mušku mumiju staru više od 3.000 godina u okrugu Rimac tokom iskopavanja na jednom drevnom lokalitetu, javlja Anadolija.

Ovo otkriće je dio programa oporavka i valorizacije "Huaca La Florida", koji vodi peruanska općina Rimac uz podršku Nacionalnog univerziteta San Marcos.

Mumija je pronađena u odličnom stanju unutar kamene grobnice, umotana u pogrebni snop od autohtonog pamuka. Pored mumije otkriveno je nekoliko predmeta, uključujući ogrlice, kukuruz i sjemenke.

Ministarstvo kulture dalo je dozvolu arheolozima da nastave sa iskopavanjima, omogućavajući dublje razumijevanje historije ovog arheološkog lokaliteta, koji je priznat kao svjetska kulturna baština.

“Huaca La Florida“ je predhispanski hram u obliku slova "U" koji datira od prije oko 4.000 godina, što ga čini jednim od najstarijih spomenika u metropolskom području Lime i najstarijim u dolini Rimac.

Otkrivena mumija povezana je s posljednjom fazom izgradnje hrama i procjenjuje se da je stara između 3.000 i 3.500 godina.

Dobro očuvano stanje mumije, uključujući kosu, tkivo i tekstil, pruža vrijedan uvid u život i smrt drevnih stanovnika.

Gradonačelnik Nestor De la Rosa je rekao da značajno otkriće mumije u “Huaca La Floridi“ doprinosi kulturnoj vrijednosti Rimca i da će biti predstavljeno svijetu.

Osim toga, u toku su planovi za izgradnju Muzeja “Huaca La Florida“ na tom mjestu, dodao je gradonačelnik, dodatno ističući historijsku važnost regije.

"Ovo otkriće je od velike važnosti za razumijevanje života i smrti drevnih stanovnika", rekao je Miguel Aguilar Diaz, menadžer Historijskog centra i kulture Rimaca koji je odgovoran za arheološka iskopavanja u “Huaca La Floridi“.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()