Peru je proglasio vanredno stanje, porast slučajeva neurološke bolesti

Pogođeno je svih 25 regija te andske zemlje s ukupno oko 33 miliona stanovnika

11.07.2023. 18:01
  • Podijeli:
vakcine.jpg

Peru je proglasio vanredno stanje u javnom zdravstvu nakon neobičnog porasta slučajeva neuroloških bolesti.

Zbog neuobičajenog porasta slučajeva Guillain-Barréovog sindroma, proglašeno je vanrendo stanje u nacionalnom zdravstvu na 90 dana.

Pogođeno je svih 25 regija te andske zemlje s ukupno oko 33 miliona stanovnika.

"U posljednjih nekoliko sedmica došlo je do velikog porasta slučajeva, što nas prisiljava da poduzmemo mjere na državnoj razini kako bismo zaštitili zdravlje i živote stanovništva", rekao je novinarima ministar zdravstva César Vásquez.

Od januara broj zaraženih popeo se na 180, a četiri su osobe već umrle. Proglašenje izvanredne zdravstvene situacije stoga omogućuje kupovinu imunoglobulina za liječenje oboljelih u sljedeće dvije godine.

Guillain-Barréov sindrom je neurološki poremećaj karakteriziran progresivnom slabošću mišića. Slabost mišića obično se pogoršava unutar dva do četiri sedmice i može utjecati na disajni sistem.

Jedan od najčešćih simptoma su trnci i slabost u ekstremitetima. Ako se bolest liječi, obično se može brzo izliječiti. Guillain-Barréov sindrom posljednjih se mjeseci više puta povezivao s vakcinacijom protiv Covid-19, pišu njemački mediji koji izvještavaju o ovoj bolesti, prenosi Fenix-magazin.de.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()