Pentagon: Kasetne bombe "korisne" za Ukrajinu

Ova municija bila korisna

25.06.2023. 10:35
  • Podijeli:
bahmut ukrajina reuters-63fb2b4db3da2.webp Foto: Reuters

Pentagon smatra da bi Ukrajina imala koristi od kasetne municije iz SAD, jer bi ona bila efikasna protiv ruskih utvrđenih položaja dok Kijev nastavlja sa svojom kontraofanzivom.

Zvaničnik Pentagona Lora Kuper rekla je pred pododborom za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD da su američki vojni analitičari potvrdili da bi ova municija bila korisna posebno protiv ukopanih ruskih pozicija na bojnom polju.

Ona je ovo rekla odgovarajući na pitanje da li kasetne bombe od 155 milimetara mogu pomoći Ukrajini da nadoknadi "kvantitativnu prednost Rusije u ljudstvu, oklopu i artiljeriji".

Kuperova je dodala da Bijela kuća nije mogla da odgovori na ponovljene zahtjeve Kijeva za isporuku ove municije zbog "postojećih kongresnih ograničenja" i "zabrinutosti oko savezničkog jedinstva", prenosi "Raša tudej".

Kasetne bombe nose manju eksplozivnu podmuniciju, odnosno manje bombe koje se prilikom udara rasprše po ciljnom području, a obično se koristi protiv ljudstva i lakih oklopnih vozila. Međutim, zbog svoje sklonosti da za sobom ostave nedetonirane "bombice" – koje mogu decenijama da ostanu aktivne u bivšim zonama sukoba – više od 120 zemalja pristalo je da zabrani oružje, uključujući većinu članica NATO-a.

Iako se Vašington nije pridružio međunarodnoj konvenciji o kasetnoj municiji, Kongres SAD je 2009. godine usvojio zakon koji zabranjuje izvoz bilo kakvih kasetnih bombi sa stopom "bombica" većom od jedan odsto, što se odnosi na većinu američkih zaliha. Iako te mjera efektivno zabranjuje sve inostrane transfere oružja, američki predsjednik DŽozef Bajden može da odustane od ograničenja u bilo kom trenutku.

Nekoliko republikanskih poslanika je pozvalo Bijelu kuću da uradi upravo to, a grupa kongresmena i senatora je u martu rekla Bajdenu da ignoriše "nejasnu zabrinutost u vezi sa reakcijom saveznika i partnera i neosnovane strahove od eskalacije".

Demokrate su bile manje glasne po tom pitanju, ali neki istaknuti članovi stranke su rekli da to oružje ne treba odbaciti.

Američki zvaničnici su rekli da ne razmatraju aktivno slanje kasetnih bombi u Kijev, ali je Bajden u nekoliko navrata promijenio kurs nakon što je odbio da obezbjedi određene sisteme, kao što su glavni borbeni tenk "M1 abrams" i odbrambena raketna platforma "patriota".

Moskva je upozorila da će isporuka stranog oružja Kijevu samo produžiti sukob, dok vojni ciljevi ostaju isti. Odgovarajući na ranije pozive za isporuku kasetne municije, zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da će taj potez označiti veliku eskalaciju Vašingtona i samo će poslužiti za podrivanje bezbjednosti NATO bloka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()