Papa Franjo priredio ručak za 1.300 siromašnih i beskućnika

Franjo, koji se pri kretanju koristi invalidskim kolicima i štapom zbog bolesnog koljena, sjedio je s njima u velikoj dvorani za audijencije u Vatikanu

14.11.2022. 13:04
  • Podijeli:
Papa_Franjo_siromasni_rucak_foto_Reuters-1668412166482.webp Foto: Reuters

Papa Franjo priredio je ručak za 1.300 siromašnih osoba i beskućnika, na dan kada Rimokatolička crkva obilježava Svjetski dan siromašnih.

Franjo, koji se pri kretanju koristi invalidskim kolicima i štapom zbog bolesnog koljena, sjedio je s njima u velikoj dvorani za audijencije u Vatikanu, gdje su ih posluživali konobari i konobarice dobrovoljci.

Papine goste u Vatikan su dovele dobrotvorne organizacije koje im svakodnevno pomažu, navodi Radio Slobodna Evropa.

Papa je prethodno u propovjedi na misi u bazilici Svetog Petra, u kojoj su mnogi od njih sjedili u prvim redovima, pozvao ljude koji imaju više životne sreće da "probiju unutrašnju gluvoću koja ih sprječava da čuju prigušeni krik boli onih najkrhkijih# u društvu.

"Ako je naše srce umrtvljeno i ravnodušno, ne možemo čuti njihov krik bola, ne možemo plakati s njima i za njih, ne možemo vidjeti koliko samoće i tjeskobe leži skriveno u zaboravljenim kutovima naših gradova", kazao je papa Franjo.

Dan siromašnih ustanovljen je 2016. godine, kako bi se, posebno u bogatim zemljama, skrenulo više pažnje na siromaštvo.

Katoličke župe i grupe širom svijeta organizuju na taj dan akcije pomoći siromašnima u lokalnim zajednicama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()