Papa Franjo otvoreno govorio o smrti i mjestu gdje bi volio biti sahranjen: "Grob je već spreman"

Kada je riječ o temama koje se odnose na smrt i sahranjivanje, papa je otkrio da bi volio biti sahranjen i bazilici sv. Marije Velike koja predstavlja jednu od četiri papinske bazilike.

13.12.2023. 09:25
  • Podijeli:
papa franja, 22 nov 2023 - profimedia-656637ea03333.webp Foto: Profimedia

Papa Franjo u ekskluzivnom intervjuu za meksičku TV stanicu N+ prvi put je govorio o svojoj smrti i o tome gdje bi volio da bude sahranjen kada za to dođe vrijeme.

Tokom razgovora, papa Franjo je naglasio kako za sada ne planira da podnese ostavku te je glasine o tome ocijenio simpatičnim.

Ipak, naglasio je kako će tokom 2024. godine putovati jako malo te je poručio kako je za sada potvrđeno samo putovanje u Belgiju.

Kada je riječ o temama koje se odnose na smrt i sahranjivanje, papa je otkrio da bi volio biti sahranjen i bazilici sv. Marije Velike koja predstavlja jednu od četiri papinske bazilike.

"Kao što sam uvijek obećavao Djevici Mariji, grobno mjesto je već pripremljeno i želim da budem sahranjen u bazilici sv. Marije Velike. Da, na tom mjestu jer sam odan tom mjestu. Uvijek sam išao tamo. Uvijek nedjeljom ujutro. Postoji veoma jaka i velika veza", rekao je papa.

Također, papa se osvrnuo na 2023. godinu te je poručio kako je bila veoma komplikovana kada se govorio o njegovom zdravstvenom stanju.

"Da, bilo je problema. Potrebno mi je da se pomoliš za moje zdravlje. U starosti nema šminke, dolazi sama i predstavlja se onakva kakva i jeste. Ipak, treba znati prihvatiti darove starosti. Mora se prihvatiti da se iz druge perspektive može učiniti mnogo toga dobrog", mišljenja je papa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()