Palestinski mediji: Abbas izrazio spremnost da preuzme vlast u Gazi

Samo ako se pronađe "sveobuhvatno političko rješenje" za izraelsko-palestinski sukob

05.11.2023. 16:02
  • Podijeli:
Tan2023-05-1505314825_5 mahmud abas AP PhotoAmr Nabil-646329796c541.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je rekao da bi se Palestinska uprava (PA) mogla vratiti na vlast u pojasu Gaze samo ako se pronađe "sveobuhvatno političko rješenje" za izraelsko-palestinski sukob, javlja Al Jazeera.

Nakon što se američki državni sekretar Antony Blinken sastao s Abbasom u Ramallahu, visoki zvaničnik američkog State Departmenta rekao je agenciji Reuters da je Blinken izrazio da bi PA trebala igrati centralnu ulogu u “onome što slijedi u Gazi”.

“U potpunosti ćemo preuzeti naše odgovornosti u okviru sveobuhvatnog političkog rješenja koje uključuje cijelu Zapadnu obalu, uključujući istočni Jerusalem i pojas Gaze“, rekao je Abbas Blinkenu, prema pisanju palestinske novinske agencije Wafa.

Sastanak Blinkena sa Abbasom trajao je manje od sat vremena. Mada nije odmah bilo izjava za novinare, kasnije je navedeno da je Abbas rekao Blinkenu da mora doći do “trenutnog prekida vatre” i da se mora dozvoliti humanitarnoj pomoći da uđe u pojas Gaze.

Blinken je navodno potvrdio opredijeljenost SAD-a da se isporuči humanitarna pomoć Gazi i osigura da se osnovne usluge nastave u opkoljenom pojasu.

Američki zvaničnici kažu da je Blinken također rekao da Palestinci ne smiju biti prisilno raseljeni i rekao da je Washington posvećen radu na ostvarivanju težnji za uspostavljanjem nezavisne palestinske države.

Međutim, Blinken nije pozvao na prekid vatre.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()