Palestinska vlada bi mogla podnijeti ostavku, cilj izvršiti pritisak za postizanje mira

Djeluju na Zapadnoj obali

26.02.2024. 10:00
  • Podijeli:
irska palestina reuters-65466066cf167.webp Foto: Reuters

Informirani izvor otkrio je da će palestinski premijer Mohammad Shtayyeh u ponedjeljak podnijeti ostavku svoje vlade predsjedniku Mahmoudu Abbasu, dodajući da će vlada nastaviti funkcionirati kao privremena, piše Al Maydeen.

Službeni izvor istaknuo je da je odluka o ostavci preventivni korak koji je Abbas poduzeo u svjetlu pritisaka s kojima se palestinska uprava (PA) suočava iz regionalnih zemalja, međunarodne zajednice i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema izvoru, cilj odluke je staviti loptu u dvorište ovih strana kako bi se zaustavio rat u Pojasu Gaze, osigurala međunarodna garancija za potpuno povlačenje izraelskih okupacijskih snaga iz Gaze, zaustavio izraelski upad na okupiranu Zapadnu obalu i ukinuti finansijsku opsadu nametnutu palestinskim vlastima.

Službeni izvor napomenuo je da je ostavka prvi korak prema formiranju nove vlade i da će uslijediti još dva koraka: zaustavljanje rata u Pojasu Gaze i postizanje nacionalnog konsenzusa za sve palestinske frakcije, uključujući Hamas.

Postizanje nacionalnog konsenzusa, prema upućenom izvoru, korak je ka uspostavi nove vlasti nakon prestanka rata u Gazi, ne navodeći tačan trenutak, jer nije moguće formirati nikakvu vladu dok palestinski narod u Gazi živi pod bombardiranjem.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ranije je izjavio da neće donijeti odluku o formiranju nove vlade prije prestanka rata u Pojasu Gaze, obavijestivši nekoliko arapskih i zapadnih zemalja da svaki unutarnji korak zahtijeva palestinski konsenzus svih pokreta.

Izvor je ponovio kako odluka o ostavci dolazi kao poruka i ima za cilj izvršiti pritisak da se zaustavi rat u Pojasu Gaze, budući da nijedna vlada ne može funkcionirati niti se nova vlada može formirati dok se ljudi u Gazi suočavaju s genocidnim ratom.

Važno je napomenuti da je palestinska vlada pozvala novinare da prate objavu ostavke premijera Shtayyeha u ponedjeljak u 9:30 sati.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()