Ove velike i poznate kompanije napuštaju Njemačku

Negativan trend

08.05.2024. 14:44
  • Podijeli:
Njemačka Bundestag_Pixabay-63bfbe14b4ea5.webp Foto: Pixabay

Trend je iseljavanja firmi iz Njemačke, navode njemačke mediji. Inostranstvo ne privlači samo mala i srednja poduzeća. Njemačka kao poslovna lokacija gubi sve više firmi i velikih industrija koje svoju proizvodnju sele na jeftinije lokacije. Po broju firmi koje su napustile Njemačku prednjači automobilska industrija.

Trend preseljenja proizvodnje nije posve nov. Od 1991. godine Volkswagen je u svoje tvornice u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj uložio više od 10 milijardi eura. Ali, naravno, Volkswagen još uvijek ima tvornicu u Wolfsburgu.

Otto Versand

Veliki logistički centar za kompaniju Otto gradi se u Ilowi u Poljskoj. Otvorenje je planirano za jesen 2024. godine.

Operater će biti Hermes Fulfillment. Hermes očekuje 1.900 novih radnih mjesta. Uz novu tvornicu u Poljskoj, proširuje se tvornica Otto u Gernsheimu, Hessen. Operater je također Hermes Fulfillment, prenosi Fenix magazin.

Miele

Miele, najpoznatiji po svojim mašinama za veš, u februaru je najavio otpuštanje 2.700 radnika diljem svijeta. Kako navode njemački mediji, 700 radnih mjesta u Njemačkoj, iz tvornice Gütersloh, bit će preseljeno u poljsku tvornicu u Ksawerówu.

Michelin

Francuski proizvođač guma Michelin ide korak dalje i zatvara nekoliko pogona u Njemačkoj. Pogođeno je 1.500 radnika. Kamionske gume će se proizvoditi u Karlsruheu, Trieru i Homburgu do kraja 2025. godine.

Michelin je kao razloge odlaska naveo povećane troškove energije i “gume iz zemalja s niskim standardom”. Njemačka je jednostavno preskupa za proizvođača guma. Centar za kontakt s kupcima također će biti premješten iz Karlsruhea u Poljsku.

Viessmann

Porodično poduzeće Viessmann iz Hessena u januaru je dovršilo prodaju svog odjela za klimatizaciju i profitabilne dizalice topline američkoj grupi Carrier Global. U 2022. proizvođač grijanja uložio je 200 miliona eura u svoju tvornicu u Poljskoj.

U poljskoj Legnici otvorit će se 3.000 radnih mjesta. Tadašnji poljski premijer Mateusz Morawiecki napisao je na X, zatim na Twitteru: “Ne tako davno Poljaci su išli u Njemačku brati šparoge. Danas njemačka tehnološka ulaganja dolaze u Poljsku.”

Continental

Dok se u Njemačkoj ukida 2.700 radnih mjesta, Dax grupa Continental planira novu tvornicu u Meksiku. Kompanija sa sjedištem u Hannoveru ulaže preko 84 miliona u tvornicu na novoj lokaciji. U meksičkoj državi Aguascalientes otvorit će se 200 novih radnih mjesta.

Poduzeća često pravdaju preseljenje proizvodnje u inozemstvo visokim troškovima energije u Njemačkoj.

Veliku ulogu igraju i plaće. No, važno je da gotovo sve kompanije ne napuštaju u potpunosti Njemačku. Većinom zadržavaju dio proizvodnje u Njemačkoj, navode njemački mediji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()