Ovaj moćni blok dat će više novih milionera od Zapada

Pokazuje izvještaj konsultantske firme Henley & Partners

19.02.2024. 09:54
  • Podijeli:
bogatstvo, bogata žena, dolari, novac, pare, milijarderka - shutterstock-65aa7a16384cf.webp Foto: Shutterstock

Broj milionera u zemljama grupe BRICS doživjeće značajan porast u sljedećoj deceniji, što će doprinijeti najvećem porastu bogatstva u bilo kojoj međudržavnoj organizaciji na svijetu, pokazuje izvještaj konsultantske firme Henley & Partners.

Predviđa se da će se broj milionera u zemljama BRICS-a, koje mjereno paritetom kupovne moći sada čine 31,7 posto globalnog BDP-a, četvrtinu globalne ekonomije i 40 posto svjetske populacije povećati za 85 posto u sljedećih 10 godina.

Moćna grupacija BRICS okuplja pet velikih država i privreda u razvoju: Kinu, Brazil, Južnu Afriku, Rusiju i Indiju, kojima su se lani pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Saudijska Arabija. Za članstvo je u međuvremenu  apliciralo još nekoliko država.

– Predviđanje od 85 posto povećanja broja milonera za BRICS biće najveći rast bogatstva u bilo kojem bloku ili regiji na globalnom nivou – rekao je Andrew Amolis, analitičar u New World Wealthu za CNBC.

Poređenja radi, očekuje se da će grupa G7 povećati broj milionera za 45 posto u sljedećih deset godina. G7 je koalicija naprednih svjetskih država, a čine je Kanada, Francuska, Japan, Italija, SAD, Velika Britanija i Evropska unija.

– BRICS izaziva svjetski poredak i uspostavlja se kao moćan suparnik G7 i drugim međunarodnim organizacijama – rekao je glavni partner iz Henley & Partnersa, Dominic Volek, prenosi Tportal.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()