Ovaj čovjek je Orbanov neprijatelj broj jedan

U samo tri mjeseca

06.05.2024. 17:02
  • Podijeli:
Peter Magyar reuters-6638e2be2cbfc.webp Foto: Reuters

Mađarsku unutrašnju politiku nakon dugo vremena prati veliki vanjski interes otkako je na scenu stupio Peter Magyar, novi "izazivač" premijera Viktora Orbana.

Ovo je danas napisao portal atv.hu, navodeći da je je u nedjeljnom antivaldinom protestu Mađara u Debrecenu primjećeno nekoliko svjetskih medija. Svjetski mediji ističu da je masovni skup održan u jednom od najjačih uporišta vladajuće stranke Fidesz.

Kako prenosi agencija AP, nakon promjene vlasti u Debrecenu, Magyar je organizovao najveće političke demonstracije izvan glavnog grada u historiji Mađarske.

"U Debrecenu, drugom po veličini gradu u Mađarskoj, oko 10.000 ljudi okupilo se kako bi podržalo Petera Magyara, koji je u manje od tri mjeseca postao poznat kao politički pridošlica koji je obećao da će stati na kraj korupciji u vlasti i zaustaviti pogoršanje životnog standarda", piše AP.

Na temelju velikog broja učesnika demonstracija u Debrecenu, The Guardian je zaključio da je "Mađarska umorna od vladavine aktualne političke elite" te da se Magyar vidi kao osoba koja može okončati Orbanovu 14-godišnju vladavinu s dvije trećine većinu u parlamentu.

Portal Euronews ističe kako je Magyar u tri mjeseca postao Orbanov izazivač broj jedan.

Kako prenosi agencija Reuters, Magyar je rizikovao u Debrecenu kada je krenuo u "lavlju jazbinu" vladajuće stranke, jer gradom od kasnih 90-ih neprekidno upravljaju kandidati Fidesza.

"Ovaj 43-godišnji advokat i bivši diplomat ponovio je da će nakon 14 godina Orbanove vladavine pobijediti korupciju i vratiti zemlju u evropski mainstream", istaknuo je Bloomberg.

"Ko god bude glasao za Fidesz 2024. glasat će za prijetnju ratom”, izjavio je Magyar u Debrecenu, a najavio je nove masovne demonstracije 8. juna u Budimpešti na Trgu heroja.

Prema njegovim riječima, bit će to najveće masovno okupljanje Mađara nakon promjene komunističkog režima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()