Ovacije u Bundestagu za kralja Charlesa III

Britanija i Njemačka pokazale "vitalno vodstvo"

30.03.2023. 20:43
  • Podijeli:
Nemačka_zastava_Bundestag_parlament_Foto Piaxabay-6401dcba70c8b.webp Foto: Piaxabay

Kralj Velike Britanije Charles III obratio se danas u njemačkom Bundestagu hvaleći njihovo trenutno jedinstvo u suočavanju s invazijom Rusije na Ukrajinu.

Kralj je drugog dana trodnevne posjete Njemačkoj u polusatnom govoru naizmjenično govorio njemački i engleski, što je izazvalo ovacije zastupnika.

U obraćanju nije pomenuo Brexit, ali Charlesova posjeta, njegovo prvo putovanje u inostranstvo kao monarha, dio je napora da se britanski odnosi s Evropom resetuju nakon njenog izlaska iz Evropske unije 2020.

Charles, koji je naslijedio svoju majku, kraljicu Elizabetu II nakon što je preminula u septembru, primijetio je da se rat vratio u Evropu otkako je posljednji put govorio u Donjem domu njemačkog parlamenta u sklopu ceremonije sjećanja 2020. godine.

"Otkako sam posljednji put govorio u ovoj zgradi, pošast rata se vratila u Evropu", poručio je u prepunoj sali.

Dodao je da su i Britanija i Njemačka pokazale "vitalno vodstvo", hvaleći odluku Berlina da pruži veliku vojnu podršku Ukrajini kao izuzetno hrabru, važnu i cijenjenu.

"Jedva da mogu da počnem da izražavam ponos koji osjećam zbog snage partnerstva između naše dvije zemlje", zaključio je.

Taj 74-godišnji monarh, koji ima njemačko porijeklo i koji je lično i službeno posjetio Njemačku više od 40 puta, kasnije se susreo s nekim od Ukrajinaca koji su se sklonili u Njemačku od ruske invazije na susjeda u februaru 2022.

Podsjećamo, Charles je trebao prvo otputovati u Francusku, ali je otkazao taj dio turneje zbog nasilnih nemira u njoj.

Tokom posjete, njemački zvaničnici hvalili su njegovo rano interesovanje za ekološke uzroke i održivost.

"Gajim veliko poštovanje za njegovu decenijama dugu posvećenost zaštiti životne sredine i klime", napisao je njemački kancelar Olaf Scholz na Twitteru nakon sastanka s Charlesom u četvrtak ujutro, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()