Otkriven tunel ispod sinagoge u New Yorku

U tunelu su pronađeni i dušeci

11.01.2024. 22:56
  • Podijeli:
sinagoga_NewYork_tunel_foto_X-659e5dd6dd686.webp Foto: X/@CollinRugg

Više od deset ortodoksnih hasidskih vjernika uhapšeno je nakon sukoba koji su izbili u historijskoj sinagogi u New Yorku, objavili su lokalni mediji u utorak.

Policijska uprava New Yorka otkrila je nelegalno izgrađen tunel ispod svjetskog sjedišta Chabad-Lubavitcha. Zgrada na adresi 770 Eastern Parkway u Brooklynu nekada je bila dom vođe pokreta rabina Menachema Mendela Schneersona i privlači hiljade posjetitelja svake godine.

Video snimci koji kruže na društvenoj mreži X prikazuju članove sinagoge kako izlaze iz tunela, nakon čega je došlo do tuče dok su pružali otpor policiji.

U tunelu su pronađeni i dušeci.

Pošto je motiv kopanja tunela nejasan, policija je pokrenula istragu.

Motti Seligson, glasnogovornik Chabad-Lubavitcha, rekao je da je "grupa studenata ekstremista" tajno probila zidove do prazne zgrade iza sinagoge, stvorivši podzemni prolaz ispod niza uredskih zgrada i prodavnica koji se na kraju spojio sa sinagogom.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()