Osuđeni na 10 godina zatvora zbog plesanja na ulici?

Oni su navodno osuđeni za promovisanje korupcije, prostitucije i propagande

01.02.2023. 17:58
  • Podijeli:
Iran_plesanje_ulica_foto_YT-63da106a158f4.webp Foto: YouTube

Iranski par u 20-im godinama osuđen je na zatvorske kazne od ukupno 10 godina nakon što su objavili video na kojem plešu na ulici.

Oni su navodno osuđeni za promovisanje korupcije, prostitucije i propagande, javlja BBC.

Video ih je pokazao kako plešu pored Teheranske kule Azadi (Sloboda).

Vlasti izriču teške kazne ljudima za one za koje se smatra da su učestvovali u protestima nakon smrti žene koju je pritvorila policija za moral.

Par se nije u video snimku referirao na trenutne proteste u Iranu.

Izvor je za BBC Monitoring potvrdio da je par uhapšen nakon što su objavili video na svojim Instagram nalozima, koji zajedno imaju skoro dva miliona pratilaca.

Antivladini protesti - koje je iranski režim nazvao "nemirima" - zahvatili su cijelu zemlju nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini preminula u policijskom pritvoru u septembru prošle godine. Uhapšena je u Teheranu jer je navodno prekršila pravilo prema kojem žene moraju pokrivati kosu hidžabom ili maramom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()