Opet skandal zbog Google Mapsa: Planinare morao spašavati helikopter?

Grupa je rekla da je nedavno postavila znakove koji su upozoravali na “Opasne litice na krivom putu” kako bi naglasili koliko je to područje opasno

16.11.2023. 08:00
  • Podijeli:
google-maps-google.jpg

Grupa za potragu i spašavanje u Britanskoj Kolumbiji savjetovala je planinare da koriste papirnatu kartu i kompas umjesto programa za karte nakon što je rekla da su dva planinara spašena helikopterom nakon što su vjerojatno slijedili stazu koja nije postojala, ali se pojavila na Google kartama.

U grupi na Facebooku North Shore Rescue, objavljena je informacija da je Google Maps 6. novembra uklonio nepostojeću stazu, u vrlo strmom području s liticama sjeverno od planine Fromme, koja gleda na Vancouver.

Grupa je saopćila da je 4. novembra poslala helikopter i tim za spašavanje užetom na dio planine, koja je visoka 1.185 metara i prekrivena umjerenim prašumama, kako bi pomogli zaglavljenom planinaru koji nije imao svjetla i nije ga se moglo vidjeti ispod gustih krošnji drveća.

Grupa je rekla da je nedavno postavila znakove koji su upozoravali na “Opasne litice na krivom putu” kako bi naglasili koliko je to područje opasno.

U septembru je grupa spasila planinara koji je nazvao i rekao da je na litici i da nije siguran koliko dugo može izdržati. Dvije godine ranije, planinar je pao u smrt s istog mjesta, rekla je grupa.

North Shore Rescue rekao je da su planinari tokom spašavanja u septembru i novembru “možda tražili trag na Google kartama koji ne postoji”.

Grupa je rekla da “jednostavno nije prikladno” koristiti aplikacije kao što su Google Maps za divljinu, iako su aplikacije posebno dizajnirane za staze, kao što su CalTopo i Gaia GPS, prihvatljive.

Ljudi mogu poslati predložene izmjene Google kartama za pogrešne podatke ili podatke koji nedostaju. Google ne daje vremensku traku koliko je potrebno za obradu tih prijedloga. Nije jasno kako se staza uopće pojavila na Google kartama.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()