Okončano primirje u Sudanu, topnička vatra ponovo odjekuje

Svjedoci su rekli da su se borbe nastavile nakon što je primirje isteklo u 6 sati ujutro oko ušća rijeke Nil

11.06.2023. 12:35
  • Podijeli:
sudan reuters (2)-644695559419e.webp Foto: Reuters

Neprekidni sukobi i topnička vatra odjekuju jutros u dijelovima sudanskog glavnog grada Kartuma, ubrzo nakon završetka 24-satnog primirja i kratkog zatišja u osmosedmičnim borbama između suparničkih vojnih frakcija. Svjedoci su rekli da su se borbe nastavile nakon što je primirje isteklo u 6 sati ujutro na sjeveru Omdurmana, jednog od triju susjednih gradova koji s Kartumom i Barijem čine širu nacionalnu prijestolnicu oko ušća rijeke Nil.

Stanovnici su rekli da je bilo topničke vatre u području Šark el-Nila u istočnom predgrađu glavnog grada i oko mosta koji povezuje Omdurman i Bari. Eksplozije i sukobi zabilježeni su i u Kartumu. Rat između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) izbio je 15. aprila zbog napetosti povezanih s međunarodno podržanim planom za prijelaz na civilnu vlast.

Zbog sukoba raseljeno je više od 1.9 miliona ljudi, što je izazvalo veliku humanitarnu krizu koja prijeti proširenjem u nestabilnoj regiji. Borbe su koncentrirane u glavnom gradu, od kojeg je velik dio postao ratna zona u kojoj stanovnici trpe pljačke i sukobe. Nemiri su se rasplamsali i drugdje, uključujući zapadnu regiju Darfur, već pogođenu sukobom, koji je dosegnuo vrhunac ranih 2000-ih.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()