Održan veliki protest protiv Orbana

Sve veće nezadovoljstvo građana

05.05.2024. 20:52
  • Podijeli:
madjarska reuters-6637c74f84b58.webp Foto: Reuters

Hiljada Mađara protestvovalo je danas protiv nacionalističkog premijera Viktora Orbana, mjesec dana prije početka izbora za Evropski parlament te lokalnih izbora.

Peter Magyar, bivši vladin insajder kojeg neki posmatrači smatraju prvom ozbiljnom prijetnjom Orbanu u posljednjih nekoliko godina, organizovao je skup na kojem je učestvovalo oko 10.000 ljudi u istočnom gradu Debrecenu, uporištu vladajuće stranke Fidesz.

Kandidati Fidesza vodili su grad od kasnih 90-ih, a vladajuća stranka osvojila je oko 60 posto glasova na posljednjim izborima, u poređenju s otprilike trećinom koju su osvojile opozicione stranke.

Obraćajući se pristašama, Magyar je ciljao na jednu od temeljnih Orbanovih politika, kritikujući "izuzetno nizak" nivo doplatka za djecu djece u Mađarskoj.

Orban kaže da među zemljama EU Mađarska najveći dio svoje ekonomije troši na podršku porodici.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()