Obratite pažnju: Ovo su najopasnije zemlje za turiste

U državama Srednje i Južne Amerike, Venecueli, Hondurasu i Haitiju, sigurnosni rizik za putnike smatra se visokim nakon stalnog porasta kriminala i nemira.

27.04.2024. 11:26
  • Podijeli:
haiti nasilje-65e419a5e881f.webp Foto: Reuters

Južni Sudan, Libija i Avganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti 2024. godine, pokazali su rezultati istraživanja kompanije International SOS.

Oni su objavili interaktivnu kartu koja pokazuje gdje će se putnici najvjerovatnije suočiti sa bezbjednosnim pretnjama na temelju rizika od političkog nasilja, društvenih nemira, nasilnih i sitnih zločina i, ove godine, uticaja klimatskih promjena.

Među najsigurnijim mjestima za posjetu su Grenland, Finska, Norveška, Island i Luksemburg, a International SOS kaže da su sigurnosne prijetnje tamo beznačajne. Nasuprot tome, Libija, Južni Sudan, Sirija, Ukrajina i Irak su među najopasnijim za posjetu, i navedene zemlje su rangirane kao zemlje sa ekstremnim sigurnosnim rizikom.

U državama Srednje i Južne Amerike, Venecueli, Hondurasu i Haitiju, sigurnosni rizik za putnike smatra se visokim nakon stalnog porasta kriminala i nemira.

Nasuprot tome, Norveška, Finska i Island označene su kao zemlje sa niskim rizikom od zdravstvenih problema i sigurnosnih problema, što znači da su najsigurnije - uz Švajcarsku i Grenland.

Kad je riječ o zdravlju, zemlje sa najvećim rizikom od obolijevanja od medicinskih problema ili bolesti uključuju afričke države Nigeriju, Sudan, Libiju, Srednjoafričku Republiku, Somaliju i Sieru Leone. Jemen je takođe označen kao zemlja visokog rizika, kao i Irak, Sirija i Sjeverna Koreja.

Ove godine je prvi put uključena kategorija koja se fokusirala na uticaj klimatskih promjena na zemlje širom svijeta. U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Italiji rizik od klimatskih promjena smatra se niskim, ali u zemljama kao što su Nigerija, Demokratska Republika Kongo i Sirija rizik je vrlo visok.

Dok je rizik koji predstavljaju klimatske promjene nizak za većinu evropskih zemalja, International SOS ukazao je na to kako je ljetni toplinski talas izazvao pustoš na kontinentu. Temperature su danima stalno bile iznad 40 stepeni, a turisti su u Rimu padali u nesvijest zbog vrućine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()