Novo istraživanje: Većina Amerikanaca se više ne slaže s vojnom akcijom Izraela u Gazi

Rezultati istraživanja pokazuju da 55% Amerikanaca ne odobrava vojni odgovor Izraela u Gazi, što je povećanje od 10 posto u odnosu na novembar, prema novoj anketi

27.03.2024. 15:50
  • Podijeli:
gaza humanitarna pomoć AP PhotoMohammed Hajjar via tanjug-6602de7a6e1ef.webp Foto: AP PhotoMohammed Hajjar via Tanjug

Većina građana Sjedinjenih Američkih Država se sada ne slaže s vojnom akcijom Izraela u Gazi, što predstavlja oštru promjenu od prošle jeseni, prema anketi Gallupa objavljenoj u srijedu, prenosi Axios.

Rezultati istraživanja dolaze dok se Izrael priprema za kopnenu invaziju na Rafah. Kako piše Axios, tenzije su porasle između američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako se povećava humanitarna kriza uslijed izraelskog rata.

Rezultati istraživanja pokazuju da 55% Amerikanaca ne odobrava vojni odgovor Izraela u Gazi, što je povećanje od 10 posto u odnosu na novembar, prema novoj anketi.

Otprilike svaki treći (36%) građanin SAD-a odobrava vojne akcije Izraela u Gazi, što je manje u odnosu na period nakon Hamasovog napada 7. oktobra, kada je novembarska anketa pokazala da polovina Amerikanaca odobrava akcije Izraela.

Među republikancima, procenat koji odobravaju akcije Izraela pao je sa 71% u novembru na 64% u martu, pokazalo je istraživanje.

Pad je još oštriji među demokratama. Manje od jednog od pet (18%) kaže da odobrava postupke Izraela, u odnosu na 36% u novembru.

Među ljudima koji se identifikuju kao nezavisni, rejting odobravanja je pao sa 47% na 29% u istom vremenskom rasponu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()