Novinar tvrdi da je bolnica pogođena američkom raketom

Novinar je skrenuo pažnju na zvuk pristizanja projektila, karakterističan za američke "JDAM bombe"

19.10.2023. 08:08
  • Podijeli:
gaza reuters-652ed27d381a0.webp Foto: Reuters

Izrael je, a ne "Islamski džihad", pogodio bolnicu u Pojasu Gaze i to američkom raketom, tvrdi novinar Džekson Hinkli, dok Izraelci tvrde da je eksploziju izazvala islamistički projektil.

Hinkli tvrdi da je pažljivo proučavao video snimke leta rakete koja je pogodila zgradu. Američki novinar je svoju verziju onoga što se dogodilo objavio na društvenim mrežama.

Prema Hinkliju, dokazi da je izraelska raketa pogodila bolnicu mogu se naći u video snimku koji bilježi trenutak udara.

Novinar je skrenuo pažnju na zvuk pristizanja projektila, karakterističan za američke "JDAM bombe".

Hinkli je uporedio tri video-snimka, dodajući zvuk pristizanja "hamasovih" raketa i zvuk američkog projektila.

Ispostavilo se da su zvuci dolaska u bolnicu i upotrebe američke vazdušne bombe "JDAM" bili identični.

Izrael poriče da je pogodio bolnicu i navodi da je objekat pogođen projektilom koji je ispalila grupa "Islamski džihad".

"Obavještajni podaci iz više izvora koji su nam na raspolaganju pokazuju da je `Islamski džihad` odgovoran za neuspjelo lansiranje rakete koja je pogodila bolnicu u Gazi", rekao je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari.

U udaru na bolnicu u Gazi stradao je, kako navode palestinske vlasti, veliki broj civila, jer je medicinski objekat korišten kao sklonište.

Broj umrlih varira, prema nekim izvorima stradalo je oko 300, a prema drugim 800 ljudi.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()