Novi kolaps bitcoina nakon najave bankrota velike kripto mjenjačnice

FTX se suočava s osam milijardi dolara gubitka, posrnuće podsjeća na kolaps Lehman Brothers banke

Autor: UNA HR
10.11.2022. 16:30
  • Podijeli:
bitcoin-pad-lom-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Bitcoin i ostale kripto valute snažno su potonule u četvrtak nakon što je najveća kripto mjenjačnica Binance ipak odustala od preuzimanja posrnule konkurentske mjenjačnice FTX, objavio je Reuters.

Bitcoin je u četvrtak vrijedio 16.500 dolara što je najniža vrijednost još od listopada 2020. godine, a i daleko od njegove najviše vrijednosti od 68.000 dolara u novembru 2021. godine.

Bitcon izgubio skoro 20 posto vrijednosti u tjedan dana

U odnosu na prije sedam dana bitcoin je potonuo za 18,5 posto, ethereum za 24 posto, dogecoin 39 posto, a solana čak preko 50 posto, što je i logično jer je upravo u ovu kriptovalutu FTX prošle godine uložio mnogo novca.

Izvršni direktor FTX-a, Sam Bankman-Fried, rekao je ulagačima da će bez novčane injekcije morati podnijeti zahtjev za stečaj, izvijestila je agencoija Bloomberg u četvrtak.

Bankman-Fried je tijekom konferencijskog poziva u srijedu obavijestio ulagače da se njegova kripto mjenjačnica suočava s manjkom od čak 8 milijardi dolara i da trebaju 4 milijarde dolara da ostane solventna. Neimenovani izvor objasnio je da FTX pokušava prikupiti sredstva za spašavanje u obliku duga ili kapitala, ili kombinacijom to dvoje.

"Zaje*ao sam", navodno je rekao Bankman-Fried, dodajući da bi bio "nevjerojatno, nevjerojatno zahvalan" kada bi investitori mogli pomoći. Poziv se dogodio prije nego što je kripto burza Binance odustala od svojih planova za preuzimanje FTX-a.

Bankman-Fried je pokšao uvjeriti i druge investitore da nije istina da će izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao odustati od preuzimanja FTX, a samo sat kasnije Binance je i službeno objavio da neće ulagati u FTX.

Usporedbe s propašću Lehman Brothers banke i globalnom krizom 2008. godine

Zhao je još u utorak tvrdio da će upumpati potrebna sredstva posrnulom konkurentu, ali su se u srijedu naglo povukli.

"Nadali smo se da ćemo moći podržati klijente FTX-a u pružanju likvidnosti, ali problemi su izvan naše kontrole ili mogućnosti pomoći", poručili su.

Binance je odustao od ugovora nakon dubinskog istraživanja FTX-a i nedavnih izvješća o zlouporabi sredstava klijenata, kao i navodnih istraga američkih vlasti o tvrtki.

Odustajanje od dogovora izazvalo je kolaps na tržištu kriptovaluta, pri čemu je cijena Bitcoina pala na najnižu razinu u dvije godine.

Propast FTX-a u kripto svijetu je poput kolapsa Lehman Brothers banke u svijetu klasičnog novca, što je kulminiralo svjetsku financijsku krizu 2008. godine, objavila je američka televizija CNBC.

No, stručnjaci s Wall Streeta naglašavaju da FTX ne ugrožava globalni financijski sustav na način na koji je to učinio Lehman Brothers.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()