Nova finansijska injekcija: MMF Ukrajini "oslobađa" 880 miliona dolara

Sporazum je postignut nakon šestodnevnih sastanaka između ukrajinskih zvaničnika i osoblja MMF-a u Varšavi, u okviru treće revizije ukrajinskog aranžmana o proširenom fondu (EFF) u iznosu od 15,6 milijardi dolara s MMF-om.

23.02.2024. 08:49
  • Podijeli:
MMF2_Reuters.jpg Foto: Reuters

Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ukrajinske vlade u četvrtak su postigli dogovor o ažuriranoj ekonomskoj politici, otvarajući put oslobađanju oko 880 miliona dolara nakon što ih odobri MMF, saopštio je ovaj fond.

Sporazum je postignut nakon šestodnevnih sastanaka između ukrajinskih zvaničnika i osoblja MMF-a u Varšavi, u okviru treće revizije ukrajinskog aranžmana o proširenom fondu (EFF) u iznosu od 15,6 milijardi dolara s MMF-om.

MMF je saopštio da je napredak Ukrajine u programu “u velikoj mjeri na pravom putu”, ističući da je Kijev ispunio sva strukturna mjerila u okviru revizije i sve osim jednog kvantitativnog kriterija učinka.

U njemu se navodi da je ukrajinska ekonomija pokazala snažan rast, smanjenje inflacije i jačanje rezervi u 2023., ali su izgledi za 2024. ostali vrlo neizvjesni dok se borba Ukrajine protiv ruske invazije nastavlja.

Očekujemo da će ovu odluku odobriti Izvršni odbor Fonda u bliskoj budućnosti – izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U 2024. godini očekujemo pomoć Fonda u iznosu od 5,4 milijardi dolara. S tim sredstvima moći ćemo da koncentrišemo naše domaće resurse na odbranu, što je naš prioritet broj jedan – kazao je.

Sporazum, o kom je ranije prvi izvijestio Reuters, još uvijek moraju odobriti menadžment MMF-a i Izvršni odbor Fonda, koji će to pitanje razmotriti u drugoj polovini marta, izjavio je izvor upoznat s procesom. EFF nastavlja da djeluje kao snažno sidro za ekonomski program vlasti u vremenima izuzetno velike neizvesnosti – kazao je Gavin Gray, zvaničnik MMF-a koji je vodio pregovore u Varšavi.

Rekao je da su ukrajinske vlasti ispunile sva četiri strukturna mjerila za reviziju i sve osim jednog od kvantitativnih kriterija učinka – mali propust u poreznim prihodima zbog graničnih blokada, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()