Norveška krenula stopama Španije, najavila kako će priznati Palestinu

Osudili humanitarnu situaciju u Gazi

13.04.2024. 07:24
  • Podijeli:
norveška_oružje_anadolija 1-1668635697421.webp Foto: Anadolija

Norveški premijer Jonas Gahr Store izjavio je kako je njegova države spremna priznati suverenitet Palestine i njeno punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Ovu vijest norveški premijer potvrdio je nakon sastanka sa španskim kolegom Pedrom Sanchezom.

"Pitanje je u kom trenutku i u kom ambijentu priznati Palestinu kako bi se podržao proces ka miru u regiji. Ono što je ovaj sastanak pokazao je i to da ostajemo veoma blisko koordinirani na relaciji Oslo - Madrid", poručio je Store.

Naglasio je kako će Norveška biti aktivno angažirana sa Španijom na priznavanju Palestine u narednim sedmicama te da podržava demokratsku Palestinu u kojoj Gazom i Zapadnom obalom upravljaju demokratske vlasti.

I Norveška i Španija također su osudile humanitarnu situaciju u Gazi, pozivajući na hitan prekid vatre i da Izrael dozvoli da humanitarna pomoć stigne do opkoljenog stanovništva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()