Njemačka stopa inflacije iznenađujuće ostala na 2,2 posto

Nema pada

29.04.2024. 20:42
  • Podijeli:
njemačka_špijunaža_anadolija 1-64a7da8569266.webp Foto: Anadolija

Njemačka stopa inflacije u aprilu je ostala stabilna. U martu je već pala na 2,2 posto, najnižu vrijednost u gotovo tri godine.

Stručnjaci zasad ne očekuju daljnji pad. Inflacija u Njemačkoj iznenađujuće ostaje na nedavno znatno nižem nivou. Potrošačke cijene su u aprilu, kao i u martu, porasle za 2,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je u prvoj procjeni Savezni zavod za statistiku.

Uprkos isteku cjenovnih kočnica za energente početkom godine i poskupljenju CO2 za fosilna goriva poput goriva, lož-ulja i prirodnog plina, koje je također stupilo na snagu od januara, cijene energenata nastavile su padati, navode iz statističari. 

No, ne toliko kao u aprilu, kada su pale za 2,7 posto. Jedan od razloga tome je PDV za plin i daljinsko grijanje koji je 1. aprila porastao na 19 posto - privremeno je smanjen na sedam posto tokom energetske krize kao posljedice ruskog rata protiv Ukrajine. Hrana je u aprilu skuplja za 0,5 posto nego lani.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()