Njemačka obavještajna agencija: Povećana ruska i kineska špijunaža

U godišnjem izvještaju vojne obavještajne službe Bundestagu, njemačkom saveznom parlamentu navodi se da su tajne službe Rusije i Kine identifikovane su kao najaktivniji akteri špijunaže

07.07.2023. 13:25
  • Podijeli:
njemačka_špijunaža_anadolija 1-64a7da8569266.webp Foto: Anadolija

Njemačka vojna obavještajna agencija (MAD) saopštila je da je u toj zemlji povećana ruska i kineska špijunaža, objavio je u petak list "Zeit" sa sjedištem u Hamburgu, prenosi Anadolija.

U godišnjem izvještaju vojne obavještajne službe Bundestagu, njemačkom saveznom parlamentu navodi se da su tajne službe Rusije i Kine identifikovane su kao najaktivniji akteri špijunaže.

"Od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, Njemačka se pozicionirala snabdijevanjem oružjem, municijom i opremom i obučavanjem pripadnika ukrajinskih oružanih snaga u Njemačkoj i još intenzivnije je izviđaju ruske službe", dodaje se u izvještaju.

MAD je najmanja od njemačkih obavještajnih službi, zadužena za zaštitu oružanih snaga od špijunaže, odbranu od ekstremista i provođenje bezbjednosnih provjera vojnika i civilnih službenika koji rade u vojnom aparatu zemlje.

Prošlog mjeseca, njemačka domaća obavještajna agencija BfV upozorila je da špijunaža, sajber napadi i kampanje dezinformacija, posebno iz Kine i Rusije, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zemlju.

"Njemačka sve više postaje meta strane špijunaže usred rasta tenzija zbog ruskog rata u Ukrajini i intenzivnog rivalstva između Washingtona i Pekinga", navodi agencija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()