Nevin proveo 13 godina u zatvoru: Država mu za svaki dan treba isplatiti 75 eura

Gendicki je mirno dočekala presudu, no u sudnici je bilo i suza

07.07.2023. 20:55
  • Podijeli:
zatvor pixabay-63f9dd0e08e43.webp Foto: Pixabay

Nijemac Manfred Genditzki proveo je 13 godina u zatvoru zbog ubistva, sve vrijeme tvrdeći da je nevin i tražeći novo suđenje. Presuda je stigla u petak – Genditzki je oslobođen.

"Sada je vrijeme. Čuli ste glas koji ste čekali gotovo 14 godina", rekla je Elisabeth Ehrl, predsjednica sudskog vijeća, na sudu u Münchenu. Optuženi je trnovit put prošao sa strpljenjem vrijednim divljenja. Država mu, dodala je, sada mora nadoknaditi štetu zbog nepravomoćne presude, javlja dpa.

Gendicki je mirno dočekala presudu, no u sudnici je bilo i suza.

Slobodu za Genditzkog tražila je ne samo obrana, nego i državno odvjetništvo – ne samo zbog sumnje da je ubio staricu, nego i da se zločin uopšte dogodio. Stručnjaci su izjavili da je starica možda ili čak vjerovatno umrla u nesreći.

Genditzki, koji danas ima 63 godine, osuđen je 2010. na sudu u Münchenu na doživotni zatvor. Sudsko vijeće tada je bilo uvjereno da je u oktobru 2008. nakon svađe staricu, za koju je radio kao spremačica u mjestu Rotah-Egern, udario u glavu i potom ga udavio u kadi.

Optužbe je uvijek negirao, čak i u posljednjem suđenju. “Htio bih reći da nisam kriv. I to je to.”

Nakon što je konačno oslobođen, slijedi mu odšteta za koju mnogi kažu da je premala. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, za svaki dan proveden u zatvoru dobit će 75 eura.

To je ukupno 368.400 eura za više od 13 godina tijekom kojih nije mogao vidjeti djecu i propustio rođenje unučadi. Do prije nekoliko godina naknada za takve slučajeve iznosila je samo 25 eura po danu, prenosi Fenix-magazin.de.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()