Netanyahu podvrgnut operaciji srca

U to vrijeme iz njegovog ureda je saopšteno da je premijer imao vrtoglavicu

23.07.2023. 14:55
  • Podijeli:
Benjamin Netanyahu foto Reuters-6420946774ef5.webp Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu podvrgnut je operativnom zahvatu rano ujutro u nedjelju, kada mu je ugrađen pacemaker. Operacija je obavljena neposredno prije nego što će parlament Knesset glasati o kontroverznom zakonu o reformi pravosuđa, navodi se u saopštenju iz premijerovog ureda.

Zahvat se dogodio u bolnici Tel Hashomer, a premijer je tokom operacije bio pod sedativima, prenosi CNN.

“Tokom postupka, ministar pravosuđa i potpredsjednik vlade Yariv Levin zauzet će njegovo mjesto”, dodaje se u saopštenju.

Netanyahuova operacija pokrenuta je upozorenjem da ima “prolazni srčani blok”, rekao je u nedjelju Eyal Nof, voditelj službe za invazivnu elektrofiziologiju u Medicinskom centru Sheba.

“Hitno je primljen u medicinski centar Sheba – gdje je operacija obavljena”, rekao je liječnik u video izjavi.

Dodao je kako je sve dobro prošlo, te da se premijer osjeća jako dobro.

Klinika Cleveland, vrhunski američki medicinski centar, pojašnjava da je prolazni srčani blok “kada je električni signal koji kontrolira otkucaje srca djelomično ili potpuno blokiran. Zbog toga vaše srce kuca sporo ili preskače otkucaje i vaše srce ne može učinkovito pumpati krv. Simptomi uključuju vrtoglavicu, nesvjesticu, umor i otežano disanje. Ugradnja pacemakera je uobičajen tretman”.

Netanyahu je prije sedam dana primljen u medicinski centar Sheba. Tada mu je dijagnosticirana dehidracija, ali mu je također ugrađen potkožni monitor srca, saopštila je bolnica.

U to vrijeme iz njegovog ureda je saopšteno da je premijer imao vrtoglavicu.

Ali, Netanyahu se onesvijestio prošle subote prije prethodnog prijema u bolnicu, kazao je u nedjelju jedan od doktora medicinskog centra Sheba.

Primljen je “jer je imao epizodu nesvjestice”, rekao je Roy Beinart, direktor Davidai centra za poremećaje ritma i ritma u medicinskom centru Sheba.

Izraelski mediji izvijestili su tada da se premijer onesvijestio, no iz njegova ureda navedeno je samo da je doživio vrtoglavicu.

Netanyahu (73) je ranije na Twitteru najavio da će mu biti ugrađen uređaj koji šalje električne impulse u srce.

“Želim vas obavijestiti o tome što će se dogoditi”, rekao je Netanyahu u videu.

“Prošle sedmice dali su mi uređaj za praćenje. Uređaj je zapištao i rekao da trebam pacemaker, a to moram učiniti već večeras. Osjećam se odlično, ali slušam svoje doktore”, dodao je.

“Doktori mi kažu da ću već sutra poslijepodne biti slobodan. Bit ću otpušten iz bolnice spreman da stignem u Kneset na glasanje”, dodao je.

Kneset bi trebao započeti glasovanje o prijedlogu zakona koji bi Vrhovnom sudu oduzeo ovlasti da vladine odluke proglasi “nerazumnima”, čime bi se uklonila jedna od rijetkih kontrola vlade u zemlji koja nema pisani ustav. Kontroverzni plan reforme pravosuđa izazvao je hiljade masovnih protesta širom Izraela u prethodnom periodu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()