Netanyahu: Izrael neće pristati na dogovor s Hamasom koji predviđa prekid rata

Bez kraja krvoproliću

05.05.2024. 15:24
  • Podijeli:
benjamin netanyahu reuters-65215af691317.webp Foto: Reuters

Usred glasina koje su kružile o tome da postoji velika nada za postizanje mira u Gazi i da se Benjamin Netanyahu nalazi pod međunarodnim pritiskom, premijer Izraela je danas objavio da ne postoji uslovi pod kojim će se izraelska vojska povući iz Gaze.

“Izrael to ne može prihvatiti. Nismo spremni prihvatiti situaciju u kojoj bataljoni Hamasa izlaze iz svojih bunkera, ponovno preuzimaju kontrolu nad Gazom, obnavljaju svoju vojnu infrastrukturu i vraćaju se prijetnjama građanima Izraela u okolnim zajednicama, u gradovima na jugu , u svim dijelovima zemlji", kazao je Netanyahu.

On je kazao da Izrael neće pristati na Hamasove zahtjeve i da će nastaviti borbu dok se ne ostvare svi ratni ciljevi.

Netanyahu kaže da bi prihvaćanje Hamasovih zahtjeva samo približilo sljedeći sukob i omogućilo Hamasu da izvede još jedan "masakar" u budućnosti.

Premijer naglašava da je Izrael još uvijek otvoren za dogovor, ali Hamas "ostaje ukorijenjen na svojim pozicijama".

U Kairu su visoki dužnosnici iz SAD-a, Katara i Egipta, kao i dužnosnici Hamasa. Netanyahu je odlučio ne poslati izaslanstvo u ovoj fazi.

Tokom vikenda su se pojavile glasine da su se strane približile postojanju mira, ali je i dalje ključni problem to što Netanyahu ne želi prihvatit izraelsko napuštanje Gaze i vraćanje Palestinaca svojim kućama u Pojasu Gaze.

Hamas ne želi pustit zarobljenike prije nego bude osigurano izraelsko napuštanje Gaze.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()