Nekadašnji Papa Ivan Pavao indirektno optužen za pedofiliju i naručivanje otmice

Sadašnji poglavar Katoličke crkve papa Frane dao je naredbu sudbenoj vlasti Države Vatikanskoga Grada da opet i temeljito istraže slučaj

13.04.2023. 14:28
  • Podijeli:
Papa_Ivan_pavao2_foto_reuters-6437d37248b2b.webp Foto: Reuters

Sveti Ivan Pavao II, omiljeni papa kome su skandirali "odmah svet" nakon što je umro, indirektno je optužen kao mogući pedofil, radi kojega su otete i  tada nestale 15-godišnje Emanuela Orlandi i Mirella Gregori.

Papa Wojtyła nije bio nijema figura. Svoj apel i molitvu za pronalazak i spas Emanuele Orlandi, vatikanske državljanke (s obzirom na očevo činovničko zaposlenje u Vatikanu), javno je kazao uz molitvu Anđelova pozdravljenja, dakle pred vjernicima i pred kamerama koje su poteze sv. Ivana Pavla II prenosile izravno po svijetu.

Sadašnji poglavar Katoličke crkve papa Frane dao je, čitamo, naredbu sudbenoj vlasti Države Vatikanskoga Grada da opet i temeljito istraže slučaj. Pietro Orlandi, brat nestale Emanuele, bio je na dugome informativnom razgovoru u Alessandra Diddija, promotora pravde, kako se u Katoličkoj crkvi naziva tužilac.

Tvrdi da je naišao na potpunu otvorenost, iznosi dojam o volji Svete Stolice da se slučaj rasvijetli.

Navodi da su izronili "prašni dokumenti", iako se prethodno godinama meritorno tvrdilo da u Vatikanu ne postoji ni jedan list vezan uz nestanak Emanuele Orlandi.

Pietro Orlandi je – i to je novost – Diddiju predao audio snimak nekog muškarca, "bliskoga Bandi s Magliane", koji je govorio o seksualnim navadama pape Wojtyłe, te je dodao da je odande vođa te bande, Enrico de Pedis, zvan "Renatino", dobio zahtjev da djevojčice Emanuela Orlandi i Mirella Gregori budu otete i dopremljene u Vatikan.

Naglasimo odmah da mafijaši – a Banda s Magliane jest bila grupa organiziranoga kriminala – nisu poznati kao osobe koje istinu govore uvijek i svugdje, pa i po cijenu života. Zato svaki takav iskaz treba primiti sa silnom rezervom. S druge strane, nikada nije objašnjeno zašto je "Renatino", poginuvši, sahranjen pod oltarom Bazilike Svetih Apostola, kao da je i sam katolički svetac. Odlučio je to tadašnji rimski kardinal vikar Ugo Poletti. Razlog su bile velike "Renatinove" zasluge za Crkvu – ali nikada nije objavljeno kakve su to zasluge mogle biti u karijeri razbojnika i višestrukog ubice.

Jučer, 12. aprila, Orlandi je u emisiji Di martedì, ponovio prethodno već iznesenu pretpostavku:

"Mislim da je jedna od mogućnosti da je Emanuela čak i bila zlostavljana, ali da je to zlostavljanje bilo organizirano. Neko je oteo da bi imao predmet ucjene, a budući da Vatikan već četrdeset godina čini sve da istina ne izađe na vidjelo. Naravno, ako se 1993. godine o kardinalskoj pedofiliji govorilo kao o nečemu što je normalno i prihvaćeno, može se čak pomisliti da je pedofilije bilo i iznad kardinala", piše Jutarnji.hr.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()