Nekada zemlja sa puno snijega: Sada se pitaju gdje je nestao bijeli Božić

Naime, nema ga baš puno. Od obale do obale, od sjevera do juga, dijelovi zemlje koji bi trebali biti ledeno bijeli umjesto toga su zeleni i smeđi

23.12.2023. 19:57
  • Podijeli:
polarni-medvjed-kanada-shutterstock Cropped.jpg Foto: Shutterstock

Širom Kanade, ogromne zemlje poznate po oštrim zimama i velikim količinama snijega, ljudi će se ovog Božića probuditi s jednostavnom mišlju: gdje je snijeg?

Naime, nema ga baš puno. Od obale do obale, od sjevera do juga, dijelovi zemlje koji bi trebali biti ledeno bijeli umjesto toga su zeleni i smeđi.

"Pratim vremensku prognozu 55 godina i nikada nisam vidio zimu kao ovogodišnjeg službenog prvog dana zime", rekao je David Phillips, iskusni klimatolog u saveznom ministarstvu okoliša.

"Ne izgleda kao zima, ne osjeća se kao zima, a ipak je zima. Mislim da je to za mene šok", dodao je.

Oko 75 posto Kanađana obično ima bijeli Božić, a sada je udio blizu nule.

Zime su obično najteže u pokrajinama koje nemaju izlaz na more kao što je Alberta, gdje često bude snijega i više od pet mjeseci.

No, u petak, 22. decembra, je u glavnom gradu Alberte Edmontonu zabilježena visoka temperatura od 7 stepeni Celzija, dok je prošle godine zabilježeno u tom periodu -28 stepeni Celzija.

Dalje prema istoku u pokrajini Manitoba, ugodno vrijeme čak utječe i na grad Winnipeg, koji je tradicionalno toliko hladan u ovo doba godine da ga mještani zovu Winterpeg.

"Stvarno je blago, gotovo da nema snijega", rekla je Lynn Stadnyk koja živi u Winnipegu, ističući da još uvijek može vidjeti travu u susjedovom dvorištu, piše Hina.

Povodom ovih klimatskih promjena, oglasio se i bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić te je na svom Facebook profilu objavio grafik koji prikazuje kako je u Sarajevu praktično nestao snijeg na Božićno jutro.


 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()