Nedefinisano stanje djece istopolnih roditelja u Italiji

"Ovo je očigledan korak unazad, politički i društveno", kazao gradonačelnik

18.03.2023. 12:16
  • Podijeli:
LGBTQ protest_Foto UNA (2)-640241826efbe.webp Foto: UNA

Italijanke Marija Silvija Fijengo i Frančeska Pardi su bile među prvim istopolnim parovima u Italiji koje su registrovane kao roditelji.

Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala zauzeo je progresivan stav i dozvolio da djeca rođena od roditelja istog pola budu priznata u nedostatku jasnog nacionalnog zakonodavstva, prenio je "BBC".

Za Mariju Silviju i Frančesko - i njihovo četvoro djece Margeritu, blizance Đorđa i Rafelea, i Antonija, to znači da su konačno priznati kao domaćinstvo nakon godina pravnih izazova i diskriminacija, i da je to za njih "zaista nevjerovatno".

Ono što je ranije viđeno kao velika pobjeda za ravnopravnost i prihvatanje LGBT zajednice je, međutim, preokrenuto, prenio je britanski javni servis.

Italijanska desničarska vlada naložila je gradskom vijeću Milana da prestane da registruje djecu istopolnih roditelja, čime je ponovo pokrenuta debata oko konzervativne agende premijerke Đorđe Meloni.

Porodice, aktivisti i politički protivnici će protestovati danas u Milanu protiv zabrane.

Premijerka Meloni, koja  vodi krajnje desničarsku partiju Braća Italije, bazirala je izbornu kampanju na anti-LGBT retorici, obećavajući da će zaštiti tradicionalne vrijednosti, dodaje "BBC".

"Uvijek smo bili porodica, ali činjenica da nas je kao takve prepoznao naš gradonačelnik nas je učinila da se osjetimo dobrodošlim. Danas, gledajući u ono što radi vlada, i znajući da ostale porodice neće biti u mogućnosti da im se pruži ista prilika, osjećamo se obeshrabreno", poručila je Fijengo.

Italija je legalizovala istopolne zajednice 2016. godine u vreme vlade lijevog centra.
Međutim, čvrst otpor katolika i konzervativnih grupa znači da je zakon prestao da daje pravo na usvajanje istopolnim parovima.

Protivnici su rekli da bi to podstaklo surogat trudnoće, koje su još uvijek ilegalne u Italiji.

Ovo je ostavilo regulatorni vakuum koje prati pojedine aspekte porodičnog života pripadnika LGBT, uključujući i usvajanje.

Rješenja usmjerena ka zaobilaženju birokratskih prerepeka išla su od slučaja do slučaja, koji su završavali na sudu.

Neke lokalne administracije, uključujući i gradonačelnika Milana, po opredjeljenju pripadnika lijevog centra, odlučile su da djeca istopolnih parova mogu da budu nezavisno registrovana.

Sala je rekao da je trenutno prinuđen da prekine sa ovom praksom, nakon što je dobio pismo od ministarstva unutrašnjih poslova, u kojem se citira rješenje najvišeg italijanskog suda da se upravo od suda traži odobrenje za priznavanje roditeljskog statusa.

"Ovo je očigledan korak unazad, politički i društveno, i stavljam se u kožu onih roditelja koji su mislili da mogu da računaju na ovakvu mogućnost u Milanu", rekao je gradonačeknik u dnevnom podkastu "Bonđorno Milano", dodajući da mu nije ostavljen izbor.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()