Nastavnici širom Engleske štrajkuju drugi put ove sedmice

Sindikat NEU je objavio da članovi ponovo izlaze na ulice da upoznaju javnosti sa krizom s kojom se suočava obrazovanje

07.07.2023. 14:25
  • Podijeli:
engleska Tanjug ap Jacob King-64883330518c1.webp Foto: Tanjug/Ap/Jacob King

Oko 300.000 nastavnika u Engleskoj stupilo je u petak u štrajk drugi put ove sedmice zbog nezadovoljstva visinom plate, javlja Anadolu.

Nastavnici, koji su članovi Nacionalnog obrazovnog sindikata (NEU), najvećeg evropskog sindikata radnika u obrazovanju, prethodno su održali štrajk u srijedu.

"Danas će u gradovima širom zemlje, članovi @NEUniona ponovo izaći na ulice kako bi upoznali javnost sa krizom sa kojom se suočava obrazovanje. Moramo #SaveOurSchools", navodi sindikat u objavi na društvenim mrežama.

Odluka o štrajku donesena je nakon što je NEU 17. juna odlučio održati još dva protesta kao odgovor na dugogodišnji spor o platama sa vlastima.

Sindikat NEU je organizovao pet državnih i tri regionalna štrajka ove godine.

Nastavnicima je ranije ponuđena jednokratna isplata od 1.000 funti (oko 1.270 dolara) i prosječno povećanje od 4,5 posto za narednu školsku godinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()