Nakon Francuske kineski lider Xi Jinping stiže u Srbiju i Mađarsku

Politička turneja

06.05.2024. 07:18
  • Podijeli:
xi jingping reuters-6637a6416a9db.webp Foto: Reuters

Nakon što je u nedjelju otputovao u Francusku, u kojoj bi trebao ostati i danas, kineski predsjednik Xi Jinping nastavlja turneju u Srbiji i Mađarskoj. On će sa liderima ovih zemalja razgovarati o političkim, ali i ekonomskim temama.

Euronews izvještava o razlozima njegovih posjeta i temama koje bi trebale biti na stolu.

Kineski i francuski predsjednik će se prvo pozabaviti pitanjem rata u Ukrajini.

S obzirom na to da je Kina jedan od glavnih partnera Rusije, francuski predsjednik Emmanuel Macron će pokušati ohrabriti Peking da izvrši pritisak na Moskvu i pomogne u rješavanju sukoba između Rusije i Ukrajine.

Iako kineske vlasti tvrde da su zvanično neutralne prema ratu i pozivaju na mir, one nikada nisu osudile rusku agresiju.

U međuvremenu, trgovina između Rusije i Kine 2023. godine pomogla je da se ublaži uticaj ekonomskih sankcija Moskvi.

"Glavna briga je očito sva podrška koja se može dati Kini u smislu tehnologije dvostruke namjene i koja može doprinijeti obnavljanju ruske vojne opreme," kaže za Euronews viši istraživač na Institutu Jacques Delors Elvire Fabry.

Cilj Francuske je poboljšati pristup francuskim i evropskim kompanijama kineskom tržištu i postići pravednije konkurentne uslove.

Nakon što je dostigao rekordnih 396 milijardi eura 2022. godine, trgovinski deficit EU sa Kinom pao je za 27 posto u 2023. godini na 291 milijardu eura, prema podacima Eurostata.

Evropska komisija pokrenula je nekoliko istraga o kineskim subvencijama za električne automobile i solarne panele za koje se sumnja da narušavaju konkurenciju.

Kineski predsednik će nastaviti svoju turneju u Mađarskoj i Srbiji, za koje su, također, bliske Moskvi.

"Sa ove dvije posjete, Xi Jinping pokazuje da aktivno radi na uspostavljanju autoritarne osovine u međunarodnoj politici", tvrdi njemački poslanik u Evropskom parlamentu Reinhard Bütikofer.

Srbija i Mađarska se smatraju kapijom za kinesku inicijativu za put i pojas u Evropi.

Glavni projekt ima za cilj obnovu željezničke linije između Budimpešte i Beograda, koju uglavnom finansira Kina. On će transportovati kinesku robu iz grčke luke Pirej u Evropu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()