Načelnik izraelskog Generalštaba odobrio planove za nastavak napada na Gazu

Ne nazire se kraj rata

22.04.2024. 07:19
  • Podijeli:
IDF_ubistvo_Gaza_foto_X-6608fc948c3fd.webp Foto: X/@HotSpotHotSpot

Načelnik izraelskog Generalštaba Herzi Halevi odobrio je planove za nastavak rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

"Danas je načelnik Generalštaba potpukovnik Herzi Halevi obavio procjenu situacije i odobrio planove za nastavak rata u oblasti Južne komande", navodi se u saopćenju koje su prenijeli izraelski mediji.

Izraelska vojska pokušava da proširi ofanzivu u Pojasu Gaze na južni grad Rafah, gdje su se sklonili mnogi od 2,4 miliona stanovnika palestinske enklave u prethodnih nekoliko mjeseci.

Podsjećamo, Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je pomoć Izraelu u iznosu od ukupno 26 milijardi dolara, a premijer Izraela Benjamin Netanyahu je izrazio zahvalnost.

Dom je usvojio Izraelski sigurnosni dodatak sa 366 za i 58 glasova protiv. Paket uključuje: 26,4 milijarde dolara za pomoć Izraelu ,4 milijarde dolara za raketne odbrambene sisteme Iron Dome i David's Sling, 1,2 milijarde dolara za odbrambeni sistem Iron Beam, 4,4 milijarde dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga pruženih Izraelu, 3,5 milijardi dolara za nabavku naprednih sistema naoružanja i drugih artikala kroz Program stranog vojnog finansiranja, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći – uključujući hitnu hranu, sklonište i osnovne usluge – stanovništvu koje pati od krize.

Također će omogućiti dodatnu fleksibilnost za transfere odbrambenih artikala u Izrael iz američkih zaliha u drugim zemljama i zabraniti slanje sredstava Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć i rad.

Izrael je pokrenuo kopnenu invaziju na Gazu nakon što je Hamas napao jevrejsku državu 7. oktobra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()