Na Siciliji izmjerena najveća temperatura ikad u Evropi

SMO upozorava da je moguće da ovaj temperaturni rekord bude oboren narednih dana, kako se intenzivira toplotni tala

18.07.2023. 11:46
  • Podijeli:
sicilija-646f33a8d80b3.webp Foto: Pixabay

Svjetska meteorološka organizacija (SMO) prihvatila je novi temperaturni rekord za kontinentalni dio Evrope od 48,8 stepeni koji je izmjeren na Siciliji 11. avgusta 2021. godine, objavljeno je danas na sajtu organizacije.

Dodaje se da je ekspertska komisija potvrdila tačnost očitavanja temperature, ali da još nije objavila cijeli izvještaj.

SMO upozorava da je moguće da ovaj temperaturni rekord bude oboren narednih dana, kako se intenzivira toplotni talas.

Prethodni zvaničan rekord najviše temperature u kontinentalnom dijelu Evrope bio je 48 stepeni i postavljen je u Atini 10. jula 1977. godine.

"Ukoliko bude novih temperaturnih rekorda tokom predstojećeg toplotnog talas, izdaćemo hitnu preliminarnu procjeni i početi detaljne procjene kao dio verifikacionog procesa", rekao je profesor Rendal Karvini, ekspert SMO i klimatski izveštač.

On je dodao da su klimatske promjene podstakle povećanje u izvještajima o naovdnim meteorološkim rekordima, posebno kada je riječ o vrućini.

"Moramo da budemo sigurni da su ovi rekordi tačni zbog naučnog razumijevanja i preciznosti", istakao je Rendal.

Zvanično, najtoplija temperatura izmjerena ikad na planeti je 56,7 stepeni u Furnas Kriku, u američkoj Dolini smrti, 10. jula 1913. godine.

Druga temperatura po jačini izmjerena je u julu 1931. godine u Kebili, u Tunisu, tada je bilo 55 stepeni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()