Na nebu iznad Havaja snimljeni čudni zeleni zraci

Pojavila se misteriozna spirala

09.02.2023. 08:53
  • Podijeli:
nebohavaji-63e4a1fc045bb.webp Foto: Twitter/Subaru Telescope Eng

Izgleda da našu generaciju s razvojem svemirske tehnologije čeka sve više spektakla na nebu zbog čega se pitamo – šta se ovdje događa? 

Naprimjer, krajem januara ove godine se na noćnome nebu iznad Havaja pojavila sablasna plavkasta spirala koja je nalikovala na scenu iz naučno-fantastičnih filmova.

A nedavno je na tome području snimljen još jedan zanimljiv fenomen: čudna zelena svjetlost koja podsjeća na moćne vanzemaljske lasere. Da, zaista se radilo o skeniranju, samo ga nisu proveli "mali zeleni". I ovoga puta su za čudne formacije na nebu bila odgovorna - ljudska posla

"Žao nam je zbog naše pogrešne procjene"

28. januara je iznad Havaja snimljena velika laserska zraka, a izgleda da ju je proizveo satelit; samo ne onaj koji bismo očekivali. Naime, ne radi se o onome NASA-inome ili kompanije SpaceX, već o radaru s kineske letjelice.

Treba napomenuti da nije odmah na prvu bio poznat izvor ovih nebeskih zraka. Prvo su stručnjaci Japanskog nacionalnog astronomskog opservatorija (NAOJ) objavili na Twitteru da je zeleno svjetlo vjerovatno proizveo radar satelita ICESat-2 koji je u vlasništvu NASA-e te se koristi za praćenje debljine morskog leda, ledenih ploča i gustoće šuma, prenosi Index.

No 6. februara je NAOJ ažurirao svoju objavu snimke laserske zrake i naveo da se na temelju izračuna putanje ipak vjerovatno ne radi o NASA-inom instrumentu, već o onome kineskog porijekla.

"Martino Anthony J., NASA-in naučnika koji radi na ICESat-2 ATLAS-u javlja kako to nije njihov instrument. On i njegovi kolege su napravili simulaciju putanje satelita koji imaju sličan instrument i pronašli da je najvjerovatniji kandidat kineski satelit Daqi-1/AEMS. Cijenimo njihov trud pri identifikaciji uzroka. Žao nam je zbog naše pogrešne procjene", stoji u objavi, a prenosi Science Alert.

Kineski satelit Daqi-1

Kineski satelit Daqi-1 lansiran je u aprilu prošle godine i sličan je ICESat-2. Radi se o satelitu za praćenje stanja atmosfere, odnosno iz Zemljine orbite nadgleda globalnog nivoa ugljenika kao i atmosfersko zagađenje.

Daqi-1 na sebi ima pet instrumenata, među kojima je lidar ACDL (Aerosol and Carbon dioxide Detection Lidar). Lidar je akronim za lasersko snimanje. Funkcionira slično sonaru, no umjesto da mapira područje putem zvučnih valova, on to radi pomoću laserskih zraka.

U slučaju ACDL-a, on može slati lasere na određenim valnim dužinama kako bi detektirao različite molekule u atmosferi. Naučnici putem vremena koje je potrebno laserskim zrakama da se odbiju prikupljaju informacije o sastavu atmosfere i tla.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()