Na izborima u Tunisu glasalo samo 8,8 odsto birača

Traži se ostavka predsjednika države Kaisa Saida

18.12.2022. 07:52
  • Podijeli:
glasanje glasački listić glasačka kutija izbori Pixabay-1669031837201.webp Foto: Pixabay

Tuniska opoziciona koalicija Front spasa pozvala je predsjednika države Kaisa Saida da podnese ostavku, uz obrazloženje da je šef države izgubio legitimitet poslije jučerašnjih parlamentarnih izbora na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, glasalo manje od devet odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Pozivajući se na preliminarne podatke izborne komisije Tunisa, Reuters je prenio da je na juče na izborima glasalo oko 803.000 birača, tj. oko 8,8 odsto.

Izbori su raspisani u okviru niza političkih promjena koje je najavio predsjednik Said nakon što je prošle godine raspustio parlament, a potom prepravio Ustav i počeo da vlada na osnovu dekreta, preusmjerivši svu vlast na predsjednika, što su njegovi politički protivnici okarakterisali kao "državni udar".

Većina političkih partija u Tunisu je bojkotovala izbore kritikujući aktuelni izborni zakon i odbacujući ustavni osnov za održavanje izbora, navodi se u izvještaju britanske agencije.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()