Na dugoročne staze: Rusija i Kina razvijaju svoje odnose

Putin je istakao da je želja Rusije i Kine da otkloni sve moguće prepreke zajedničkom napretku u budućnosti bila je toliko ogromna da su dvije zemlje uspjele da naprave kompromis na obostrano prihvatljiv način.

16.10.2023. 12:16
  • Podijeli:
vladimir putin Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP via Tanjug-652ce1e493adb.webp Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP via Tanjug

 Rusija i Kina razvijaju svoje odnose, prije svega, u interesu naroda obje zemlje, a ne u skladu sa kratkoročnim političkim oportunizmom, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za Kinesku medijsku grupu.

"Odnosi Rusije i Kine, znate, govorim vam ono što mi odmah padne na pamet nakon što ste postavili svoje pitanje, nisu oblikovani tako da odgovaraju trenutnom globalnom okruženju, niti su rezultat kratkoročnog političkog oportunizma. Rusko-kineski odnosi se oblikuju već dvadeset godina na pažljiv i postepen način. Na svakom koraku i ruska i kineska strana su se vodile sopstvenim nacionalnim interesima onako kako su ih razumjeli", izjavio je Putin.

Prema njegovim riječima, Moskva i Peking su uvijek uzimali u obzir mišljenja i interese obje strane.

"Uvijek smo pokušavali da postignemo kompromis, čak i o komplikovanim pitanjima nasljeđenim iz starih vremena. Naše odnose je uvek vodila dobra volja", naglasio je Putin, napominjući da je to bio slučaj sa pitanjima razgraničenja koja su ostala neriješena 40 godina.

Putin je istakao da je želja Rusije i Kine da otkloni sve moguće prepreke zajedničkom napretku u budućnosti bila je toliko ogromna da su dvije zemlje uspjele da naprave kompromis na obostrano prihvatljiv način.

Govoreći o njegovanju ekonomskih odnosa, on je objasnio da se takve veze postepeno razvijaju, popunjavajući dostupne "niše".

"Na primjer, u oblasti energetike, koja ima posebno mjesto u našim odnosima. Rusija je sada na prvom mjestu među kineskim partnerima u snabdijevanju, na primer, energentima za Kinu u smislu vrijednosti. Kina je postepeno postala prvi trgovinski partner Rusije u smislu prometa, a Rusija se postepeno popela na šesto mjesto među trgovinskim i ekonomskim partnerima Kine", naveo je Putin.

On je ponovio da su Rusija i Kina "imale različite odnose za izvoz i uvoz u različito vrijeme", prenosi TASS.

"Sa naše strane, mi smo se trudili da pokrijemo potrebe kineske privrede, a naši kineski prijatelji nikada nisu ignorisali naše stavove u vezi sa nekim neravnotežama, posebno u trgovini industrijskim proizvodima. Postepeno, korak po korak i iz godine u godinu, povećavamo i unapređujemo trgovinski balans. To je način na koji napredujemo u gotovo svim oblastima", napomenuo je Putin.

On je dodao da djeluje da se Rusija i Kina kreću u apsolutno dobrom pravcu i u interesu i kineskog i ruskog naroda. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()