Muškarac ukrao Banksyjev mural iz Kijeva: Prijeti mu 12 godina zatvora

Bio je svjestan vrijednosti rada i planirao je prodati grafit

03.01.2023. 17:29
  • Podijeli:
Benksi_Banksy_grafit_Ukrajina_Borođanka_Foto Instagram banksy-1668264664104.webp Foto: Instagram / banksy

Kancelarija glavnog tužioca u Kijevu pokrenula je postupak protiv kradljivca Banksyjeva murala, a prijeti mu do 12 godina zatvora. Muškarac je, zajedno s nekoliko pomagača, početkom decembra uklonio grafit britanskog uličnog umjetnika sa zida u kijevskom predgrađu Hostomel.

Skupina je odrezala dio ploče i žbuke sa zgrade na kojem se nalazio prikaz žene s plinskom maskom, rekli su zvaničnici. Kazneni postupak usmjeren je isključivo protiv muškarca za krađu počinjenu pod ratnim stanjem, a prijeti mu do 12 godina zatvora, navele su vlasti.

"Bio je svjestan vrijednosti rada i planirao je prodati grafit, a dobivenim sredstvima raspolagati kako želi", saopćilo je glavno tužilaštvo u ponedjeljak.

"Da bi to učinio, zatražio je pomoć ljudi koji nisu bili svjesni njegovih namjera, a koje je uvjerio da ima sve potrebne dozvole za demontiranje murala", dodaju.

Tamošnji stanovnici uočili su da je prikaz žene u kućnoj haljini s viklerima, plinskom maskom i aparatom za gašenje požara uklonjen sa zida i pozvali su policiju. Riječ je o jednom od nekoliko umjetničkih djela izrađenih u Ukrajini prošlog mjeseca.

Grafit je zaplijenjen, a ministarstvo kulture odlučit će o njegovoj sudbini. Grafit nije oštećen, a štiti ga policija, poručio je guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba na komunikacijskoj platformi Telegram.

Nije poznat identitet Banksyja. U novembru se doznalo za nekoliko njegovih umjetničkih djela u predgrađima Kijeva zahvaćenih ruskim ratom, kao i u samoj ukrajinskoj prijestolnici. Anonimni britanski ulični umjetnik Banksy otkrio je da je izradio 50 djela koje će prodati, a prikupljena će sredstva dati humanitarnoj organizaciji za pomoć Ukrajini.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()