Muškarac uhapšen nakon što je kraljici Elizabeti posvetio hodočašće u Meki

Snimka se brzo proširila saudijskim društvenim mrežama, a ubrzo su na Twitteru počeli pozivi na njegovo hapšenje

13.09.2022. 13:13
  • Podijeli:
Meka_hodocasce_foto_Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Saudijske vlasti uhapsile su čovjeka koji je tvrdio da je doputovao u muslimanski sveti grad Meku na hodočašće u čast pokojne kraljice Elizabete II.

Muškarac jemenske nacionalnosti u ponedjeljak je na društvenim mrežama objavio videozapis iz Velike džamije u Meki, najsvetijeg mjesta za muslimane kojem je nemuslimanima pristup zabranjen.

U videozapisu je podigao natpis:

"Umra za dušu kraljice Elizabete II., molimo Boga da je prihvati u kraljevstvo nebesko među pravednike".

Snimka se brzo proširila saudijskim društvenim mrežama, a ubrzo su na Twitteru počeli pozivi na njegovo hapšenje.

Saudijska Arabija hodočasnicima u Meki zabranjuje nošenje natpisa i izvikivanje slogana.

Pa, iako je dopušteno obaviti umru u ime pokojnih pripadnika muslimanske vjere, ovo se ne odnosi na one koji to nisu, među kojima je i kraljica koja je bila poglavar Engleske crkve, glavne crkve svjetske anglikanske zajednice.

Sigurnosne službe Velike džamije "uhapsile su jemenskog državljanina koji se pojavio u videozapisu u kojem nosi natpis unutar Velike džamije, čime je prekršio propise i upute za umru", stoji u izjavi koju su kasno u ponedjeljak prenijeli državni mediji.

"Uhapšen je, protiv njega će biti poduzete zakonske mjere i priveden je državnom odvjetništvu", zaključili su.

Državna televizija prikazala je priloge o incidentu, čak i kontroverzni videozapis, ali je na njemu zamagljen sporni natpis.

Umra je hodočašće koje se može održati u bilo koje vrijeme, za razliku od hadža koji se održava jednom godišnje i obično privuče milijune iz cijelog svijeta.

Kraljica Elizabeta II. umrla je u utorak, a njen pogreb planiran je za 19. septembra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()