Muškarac iz Novog Meksika preminuo od kuge

Bio u bolnici

13.03.2024. 14:38
  • Podijeli:
analiza svinjska kuga rtrs-64b133330a09a.webp Foto: RTRS

Muškarac iz Novog Meksika preminuo je od kuge što je prva ljudska smrt u toj državi od 2020. godine, prema zdravstvenim zvaničnicima.

Za sada nisu dostupne nikakve informacije o čovjeku, uključujući njegovo ime niti godine.

Muškarac je živio u okrugu Linkoln, na jugoistoku Novog Meksika, i hospitaliziran je zbog bolesti prije nego što je preminuo, podaci su koje je objavilo Ministarstvo zdravstva Novog Meksika u prošlosedmičnom saopćenju za javnost, piše ABC News.

Kuga se može liječiti uobičajeno dostupnim antibioticima, a izgledi za potpuni oporavak su veći ako pacijent zatraži medicinsku pomoć rano.

Kuga se često prenosi na ljude ujedom buha ili kontaktom sa zaraženim životinjama.

Posljednji slučaj ljudske kuge u SAD-u bio je stanovnik okruga Torrance u Californi 2021. godine, prema Ministarstvu zdravstva. U 2020. godini bila su četiri ljudska slučaja, uključujući jedan u okrugu Santa Fe, dva u okrugu Torrance i smrtni slučaj u okrugu Rio Arriba (Novi Meksiko).

Postoje tri vrste kuge: bubonska kuga, koja je povezana sa uvećanim limfnim čvorovima zvanim buboi; septikemična kuga, koja se javlja kada bakterije uđu u krvotok; i plućna kuga, kada infekcija uđe u pluća. Također, nije saopćeno ni koju je vrstu kuge imao muškarac iz Novog Meksika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()