"Moskva će poduzeti adekvatne mjere ako EU konfiskuje rusku imovinu"

Von der Leyen je rekla da je Brisel već blokirao 300 milijardi eura rezervi ruske Centralne banke

01.12.2022. 09:36
  • Podijeli:
zakarova_anadolija 1-638864fbe88b5.webp Foto: Anadolija

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova izjavila je da će Moskva poduzeti adekvatne mjere ako Evropska unija konfiskuje rusku državnu i privatnu imovinu.

"Još jednom upozoravamo da će, ako dođe do stvarne konfiskacije imovine Ruske Federacije i ruskih građana, preduzeća ili državnih rezervi naše zemlje, tada neizbježno uslijediti odgovarajuće mjere s ruske strane", rekla je Zakharova na konferenciji za novinare u Moskvi.

Ranije danas predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će se EU i njezini partneri pobrinuti da Rusija plati za razaranje koje je uzrokovala u Ukrajini i to zamrznutim sredstvima oligarha i imovinom njene Centralne banke.

Von der Leyen je rekla da je Brisel već blokirao 300 milijardi eura rezervi ruske Centralne banke i da je zamrznuo 19 milijardi eura novca ruskih oligarha.

Čelnica Evropske komisije dalje je kazala da bi se zamrznuta sredstva trebala koristiti kao puna naknada Ukrajini za štetu prouzročenu ruskom specijalnom vojnom operacijom koja je započeta u februaru.

"Radit ćemo na međunarodnom sporazumu s našim partnerima kako bismo to omogućili", poručila je Von der Leyen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()