Ministri vanjskih poslova EU razmatrat će izraelsko protivljenje uspostavljanju palestinske države

Moguće posljedice

22.01.2024. 08:10
  • Podijeli:
evropski savet brisel tanjug ap-653bb910a9870.webp Foto: Tanjug/Ap/Virginia Mayo

Ministri vanjskih poslova iz Evropske unije razgovarat će o mogućim posljedicama ako se izraelski premijer nastavi protiviti palestinskoj državnosti na sastanku u ponedjeljak, piše Financial Times.

Citirajući visoke dužnosnike, FT je rekao da će EU raspravljati o tome koji bi se poticaji i destimulansi mogli stvoriti kako bi se osiguralo da Izrael pristane na mirovni plan koji bi uključivao uspostavu palestinske države.

Netanyahu je posljednjih dana udvostručio svoje odbijanje palestinske države, rekavši: "Neću pristati na kompromis oko pune izraelske sigurnosne kontrole nad cijelim područjem zapadno od Jordana."

27 ministara vanjskih poslova EU-a sazvalo je sastanak kako bi raspravljali o izraelskom ratu protiv Gaze u ponedjeljak, gdje se očekuje da će se odvojeno sastati s izraelskim ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom i palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom al-Malikijem.

Prisustvovati će i ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Egipta i Jordana te generalni sekretar Lige arapskih država.

Također, ministri bi trebali razgovarati o potencijalnoj zajedničkoj vojnoj misiji za osiguranje komercijalnih brodova u Crvenom moru od napada Hutija, javlja novinska agencija DPA, citirajući više diplomata EU-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()