Ministarstvo finansija Ukrajine za jednu godinu implementiralo 742 zakonska akta EU

Sjajan rezultat

27.12.2023. 09:44
  • Podijeli:
eu ukrajina reuters-658bdb109778a.webp Foto: Reuters

U decembru 2023. predstavljen je izvještaj o početnoj procjeni napretka u provedbi pravnih akata EU u Ukrajini (EU acquis). Ovo je sveobuhvatna komparativna analiza ukrajinskog zakonodavstva u smislu njegove usklađenosti sa pravom EU.

Ministarstvo finansija određeno je kao nositelj četiri pregovaračka poglavlja: oporezivanje, carinska unija, finansijski nadzor, finansijske i budžetske odredbe, kao i suizvršitelj u više od 12 pregovaračkih poglavlja.

U okviru inicijalne procjene Ministarstvo financija obradilo je više od 7.000 akata EU.

Tako je utvrđeno da je Ministarstvo finansija Ukrajine u potpunosti provelo 742 akta, 46 posto od ukupnog broja akata EU koje je Ukrajina provela u pripremi za pregovore o pristupanju EU. Također, 25 akata je u postupku provedbe.

Ministarstvo finansija ulaže značajne napore u usklađivanje ukrajinskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Konkretno, poduzimaju se koraci za unaprjeđenje carinskog i poreznog sistema: usklađivanje carinskog zakonodavstva s normama EU, osiguranje pojednostavljenja i standardizacije carinskih postupaka, uvođenje elektroničkog sistema za praćenje kretanja robe, povećanje učinkovitosti carinskih postupaka, povećanje učinkovitosti carinskih postupaka, uvođenje elektroničkog sustava za praćenje kretanja robe, povećanje učinkovitosti carinskih postupaka, povećanje učinkovitosti carinskih postupaka, povećanje učinkovitosti carinskih postupaka. te provedbu mjera za promicanje transparentnosti i pravednosti u poreznim pitanjima, uključujući određivanje cijena i izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

Uvode se i novi zakoni koji zadovoljavaju međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca, jačaju nadzor i kontrolu finansijskih transakcija.

U području upravljanja javnim finansijama, Ministarstvo finansija promiče uvođenje novih postupaka za učinkovitiju unutarnju kontrolu javnih finansija, sprječavanje zloupotrebe i neučinkovitog korištenja budžetskih sredstava te jačanje transparentnosti i odgovornosti.

Više od 80 tijela javne vlasti i državnih institucija bilo je uključeno u proces inicijalne procjene unutar 34 pregovaračka poglavlja.

Stranke su pregledale više od 28 000 akata prava EU-a. Tako je utvrđeno da: 2.739 pravnih akata EU podliježe daljnjoj potpunoj i/ili djelomičnoj provedbi, 1625 pravnih akata EU-a u potpunosti se provodi, 23.456 pravnih akata EU ne zahtijeva provedbu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()